Evo 9 vs Impreza STI: Ποιο πατάει καλύτερα; (+video)

Mitsubishi Lancer Evo και Subaru Impreza STI. Δυο ονόματα, δυο θρύλοι, δυο αιώνιοι αντίπαλοι που δημιουργήθηκαν για να κοντράρει ο ένας τον άλλο.

Από τις ειδικές διαδρομές, στους δρόμους και τις πίστες τα δυο ιαπωνικά μικρομεσαία υπερ-σεντάν έχουν δημιουργήσει ένα από τα ισχυρότερα κινήματα στην ιστορία της αυτοκίνησης και διατηρούν ακόμα σήμερα, φανατικούς υποστηρικτές. Το STI συνεχίζει ακάθεκτο και ατενίζει το μέλλον με την προοπτική τουλάχιστον 400 ίππων. Το Evo σταμάτησε στον αριθμό «10», η Mitsubishi αναφέρει συχνά-πυκνά πως η επιστροφή του δεν αποκλείεται, όμως ούτε η μορφή, ούτε η ίδια η επόμενη μέρα είναι σίγουρη για το εργαλείο των «Τριών Διαμαντιών». Οπότε, video σαν αυτό που θα παρακολουθήσουμε, με το 9άρι να κοντράρεται με το STI 2.5 αποκτούν αξία θησαυρού!

Δείτε ακόμα: Subaru Impreza 22B vs Mitsubishi Evo 6 TME: Συνάντηση γιγάντων (+video)

Οι μετρ του Best Motoring πήραν τα Evo 9 και Impreza WRX STI «Hawkeye» (2η γενιά, 2ο facelift κοινώς), και τα υπέβαλλαν σε μια «ψαγμένη» δοκιμασία: φρενάρισμα πάνω σε στροφή. Μια κατάσταση που συναντάται αφειδώς σε συνθήκες γρήγορης οδήγησης, σε δρόμο ή πίστα, και μπορεί να εξελιχθεί σε δράμα. Οι Ιάπωνες τσέκαραν δυο πράγματα: την απόσταση ακινητοποίησης, αλλά και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Η δοκιμή έγινε σε δυο φάσεις. Η πρώτη, ήταν με 110 χλμ./ώρα στο κοντέρ (τα χιλιόμετρα που αναγράφονται είναι τα πραγματικά, οπότε βλέπουμε και πόσο «κλέβει» το κάθε ταχύμετρο). Η δεύτερη ακόμα πιο απαιτητική, καθώς το μεσαίο πεντάλ τερματίζει με την ένδειξη στα 130 χλμ./ώρα.

Διαβάστε επίσης: Όταν το Lancer Evo «πάτησε» τους πάντες (+video)

Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά, αλλά και ενδεικτικά του βαθμού δυσκολίας. Στα 110 χλμ./ώρα, το Evo σταματάει μεν νωρίτερα -στα 52,5 μέτρα- όμως βγάζει έντονα μούτρα. Κάτι που στο δρόμο μπορεί να ισοδυναμεί με αντίθετο ρεύμα ή μπαριέρα και στην πίστα με αμμοπαγίδα. Το STI χρειάζεται μόλις μισό μέτρο παραπάνω, όμως η ελαφριά μετατόπιση της ουράς του χαρίζει καλύτερη βαθμολογία, καθώς περιορίζει το τόξο της στροφής. Κάτι που πετυχαίνει εντυπωσιακά αποτελεσματικότερα στα 130 χλμ./ώρα, αφού και 7 μέτρα νωρίτερα ακινητοποιείται (78,5 αντί 85,5), και σαφώς λιγότερο παρεκκλίνει της πορείας του.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store