Παγκόσμιο ρεκόρ στο 400άρι από GR Yaris 550HP (+video)

Το Toyota GR Yaris έχει κερδίσει τις καρδιές όλων. Συμπεριλαμβανομένων των βελτιωτών, με την αγάπη που του δείχνουν να είναι ισάξια -αν όχι μεγαλύτερη- αυτής για τη Supra! Το ταχύτερο του πλανήτη στο 400άρι πλέον είναι το μπλε που θα παρακολουθήσουμε, το οποίο λίγο έλειψε να κατέβει από τα 11 δλ. στο 0-400 μέτρα!

Προετοιμασίας EKanoo Racing, το ιαπωνικό hot hatch διαθέτει στο οπλοστάσιο μεγαλύτερο τούρμπο και intercooler, μπεκ υψηλής παροχής, σύστημα εξαγωγής τιτανίου, νέα αντλία βενζίνης, διαφορετική πολλαπλή εισαγωγής και νέο εγκέφαλο. Μετατροπές που εκτινάσσουν την απόδοση του 1.600άρη τρικύλινδρου στα 550 άλογα από τα 261 του εργοστασιακού! Αριθμός, βέβαια, που αντιστοιχεί στους τροχούς! Στο στρόφαλο, κοινώς, ενδέχεται να αγγίζει ή και να ξεπερνάει τους 600 ίππους! Αλλαγές υπάρχουν και σε ανάρτηση-τροχούς, με coilover kit φαρδύτερα ελαστικά, προκειμένου το επιπέδου supercar πια GR Yaris να μπορεί και να στρίβει. Πρωταρχικός στόχος του βελτιωτή από το Μπαχρέιν βέβαια, δεν ήταν άλλος από τις επιδόσεις στην ευθεία. Τομέας όπου τα κατάφεραν σεμιναριακά.

Ο ανθρακί «πύραυλος» στήθηκε στο dragstrip, μαζί με μια τετράδα σλικ της Hoosier, και λίγο έλειψε να χαλάσει τα χρονόμετρα. Η εκτίναξη στην εκκίνηση κόλλησε τον οδηγό με 1,5 G στην πλάτη του καθίσματος, έγραψε 3,01 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και το 0-200 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 7,0 δλ., για να περάσει τη γραμμή του τερματισμού σε μόλις 10,547 δλ. και ταχύτητα εξόδου στα 216 χλμ./ώρα! Το ταχύμετρο στο video, βέβαια, δείχνει 143 μίλια/ώρα (230 χλμ./ώρα) όταν τερματίζει, αλλά δεν ξέρουμε τι προκαλεί αυτή την απόκλιση. Τα επίσημα στοιχεία του περάσματος πάντως, λένε για 10,54 δλ. και 216 χλμ./ώρα για το 400άρι. Επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για GR Yaris, ξεπερνώντας την επίδοση που η ίδια, η Ekanoo Racing, κατείχε, με 11,02 δλ.

Get it on Google Play Download on the App Store