Το Όσλο απαγορεύει από σήμερα το ντίζελ!

Ξεκινώντας από σήμερα και για λόγους που έχουν να κάνουν με την ρύπανση της ατμόσφαιρας, το δημοτικό συμβούλιο του Όσλο στη Νορβηγία απαγορεύει προσωρινά την κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των ντίζελ στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας ισχύει από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι και τις 10 το βράδυ, ενώ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη τις ίδιες ώρες, όταν και με βάση τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αλλάξει η άπνοια και ο κρύος καιρός που επικρατεί και ο οποίος ευνοεί την ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Διαβάστε ακόμα: Επαναστατικός βενζινοκινητήρας χωρίς μπουζί από την Mazda

Για τους παραβάτες θα ισχύσει πρόστιμο που αγγίζει τα 180 ευρώ, ενώ τονίζεται ότι η προσωρινή απαγόρευση των dieselδεν ισχύει για τα κομμάτια της εθνικής οδού που περνάνε μέσα από το Όσλο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Όσλο έχει επιφέρει αντιδράσεις μεταξύ αρκετών ιδιοκτητών ντίζελ αυτοκινήτων, ύστερα από τις επιδοτήσεις που είχε δώσει η Νορβηγία το 2006 για την αγορά ντίζελ μοντέλων έναντι των βενζινοκίνητων, μιας και εκείνη την περίοδο θεωρούνταν ότι το ντίζελ ήταν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση.

Διαβάστε ακόμα: «Κάψαμε» 2,9 ευρώ/100 χλμ. με φυσικό αέριο κίνησης!

Πλέον, με τις εκπομπές CO2 και NOx να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, τα ντίζελ βρίσκονται σε δύσκολη θέση μιας και ιδίως στην περίπτωση του Οξειδίου του αζώτου (NOx), οι πετρελαιοκινητήρες εκπέμπουν πολύ περισσότερα από αυτά τα καρκινογόνα σωματίδια έναντι των βενζινοκινητήρων ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα.

Εξ ου και τα τελευταία χρόνια, πολλές είναι οι πόλεις ανά τον κόσμο που έχουν ανακοινώσει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης ντίζελ αυτοκινήτων εντός των τειχών τους, ενώ πρόσφατα η Αθήνα μαζί και με άλλες πόλεις (Παρίσι, Πόλη του Μεξικού, Μαδρίτη) ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν την πλήρη απαγόρευση της χρήσης ντίζελ στους δρόμους τους ως το 2025.

Get it on Google Play Download on the App Store