Έτσι λειτουργεί ένας κινητήρας boxer (+video)

Πλέον η αυτοκινητοβιομηχανία μοιάζει να έχει απαρνηθεί τη λύση των μπόξερ (επίπεδων) κινητήρων και μόνο οι Porsche και Subaru (κατά κύριο λόγο) επιλέγουν ακόμη και τώρα αυτού του είδους τα μοτέρ στα αυτοκίνητά τους.

Και αυτό γιατί μπορεί να έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά δυστυχώς συνοδεύονται και από μειονεκτήματα τα οποία τους καθιστούν ασύμφορη επιλογή.

Συγκεκριμένα οι κινητήρες μπόξερ (επίπεδοι) λόγω της αρχιτεκτονικής τους έχουν χαμηλότερο κέντρο βάρους, ενώ και η λειτουργία τους είναι πιο πολιτισμένη αφού οι δυνάμεις εκατέρωθεν των κυλίνδρων εξισορροπούνται από μόνες τους.

Παρόλα αυτά το μεγάλο τους πλάτος, το γεγονός πως χρειάζονται δύο κυλινδροκεφαλές (σε αντίθεση με τους σε σειρά κινητήρες που θέλουν μία) και η συντήρησή τους που μπορεί να είναι πολύπλοκη καθώς δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των μηχανικών λόγω στενότητας χώρου, τους κάνει ασύμφορους.

Ας δούμε όμως με την βοήθεια ενός μπόξερ κινητήρα σε σμίκρυνση, o οποίος έχει δημιουργηθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή, πως λειτουργεί στην πράξη ένα τέτοιο μοτέρ στο video από το κανάλι Engineering Explained.

Δείτε επίσης:

Σοκάρει η διαφορά ανάμεσα σε γνήσια και ιμιτασιόν φρένα (+video)

Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η «καυτή» BMW M2;

Η γένεση ενός θρύλου: Porsche 911 Turbo S Exclusive (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store