Άνω των 500 δις τζίρο οι κατασκευαστές μικροτσίπ

Τα μικροτσίπ ορίζουν πια την πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Υπάρχει απόθεμα; Όλα «μέλι-γάλα». Δεν υπάρχει (που είναι και η νόρμα στις περισσότερες εταιρίες); Καθυστερήσεις στην παραγωγή, χρόνοι αναμονής που μπορεί να φτάσουν και τα 4 χρόνια, αναβολές στις παρουσιάσεις νέων μοντέλων και ούτω καθεξής. Λίγο ενδιαφέρει αυτό τους κατασκευαστές ημιαγωγών, οι οποίοι καταγράφουν κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών!

Για το 2021, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ημιαγωγών ανακοίνωσε αύξηση στις πωλήσεις κατά 26,7% σε σχέση με το 2020, σημειώνοντας παράλληλα τζίρο που ξεπέρασε τα 500 δις δολάρια! Τα συνολικά κέρδη των προμηθευτών μικροτσίπ ανήλθαν σε 555,9 δις δολάρια, σηματοδοτώντας την πρώτη χρονιά στην ιστορία του κλάδου που ο τζίρος ξεπέρασε το μις τρις δολάρια! Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον Δεκέμβρη, οι κατασκευαστές ημιαγωγών «καθάρισαν» 50,9 δις δολάρια και πέτυχαν άνοδο 28,3%.

Άλλη μια ιστορική επίδοση συναντάμε στις πωλήσεις, που ανήλθαν στα 11,5 τρις μικροτσίπ! Τα νούμερα αυτά αφορούν τη συνολική διάθεση ημιαγωγών, όχι μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι εταιρίες τεχνολογίας επίσης έχουν απογειώσει τη ζήτηση, όντας παράλληλα ο βασικός υπαίτιος για τις ελλείψεις στα αυτοκίνητα. Μια κατάσταση που διαμορφώθηκε το 2020, όταν οι καραντίνες σε όλο τον κόσμο «πάγωσαν» τις πωλήσεις αυτοκινήτων και εκτίναξαν αυτές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, laptops και smartphones. Οι κατασκευαστές των συγκεκριμένων συσκευών μπήκαν πρώτες στη γραμμή προτεραιότητας των προμηθευτών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έμειναν πίσω και όταν επιχείρησαν να επανέλθουν στην κανονικότητα, απλά, δεν είχαν μείνει ημιαγωγοί για εκείνες.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ο.Κ.Η. η Κίνα αποτελεί τον καλύτερο πελάτη, καθώς αντιστοιχεί σε προμήθειες 192,5 δις δολαρίων. Η Αμερική σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με αύξηση πωλήσεων στο 27,4%, την ώρα που η αυτοκινητοβιομηχανία πέτυχε επίσης αύξηση-ρεκόρ στις πωλήσεις, με 34,3%. Στην ολότητά του, ο συγκεκριμένος κλάδος συνεισέφερε τα 26,4 από τα σχεδόν 556 δις. Περίπου, δηλαδή, το 4,8% επί του συνολικών κερδών των κατασκευαστών ημιαγωγών.

Get it on Google Play Download on the App Store