Επανέρχεται η κανονικότητα στη Lada

H ρωσική (αυτοκινητο) βιομηχανία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, φτάνοντας τις γραμμές παραγωγής σε σημείο πενίας. Οι αναταράξεις στις αλυσίδες των προμηθευτών και οι τερματισμοί συνεργασιών, άφησαν «γυμνά» τα αυτοκίνητα της Lada (και όλων των Ρώσων κατασκευαστών) από αερόσακους, ABS, air condition και κάθε είδους εξοπλισμού άνεσης.

Οι Ρώσοι πλέον δείχνουν να ανακάμπτουν, με μπροστάρη τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Η AvtoVAZ ανακοίνωσε πως ξεκινά και πάλι η τοποθέτηση συστήματος κλιματισμού και θερμαινόμενων καθισμάτων, αρχής γενομένης από τα Lada Niva Legend και Travel. Στην περίπτωση του θρυλικού (εντός και εκτός εισαγωγικών) Niva, το air condition αποτελεί στοιχείο του προαιρετικού εξοπλισμού και διαθέσιμο μόνο στις πλουσιότερες εκδόσεις. Στο καινούργιο, αντίθετα, είναι στάνταρ σε όλες, πλην της βασικής.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία πωλήσεων της Lada, το 60% των αγοραστών του Niva Legend κλείνουν παραγγελία με τικαρισμένο το κουτάκι του κλιματισμού, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για το Travel ανεβαίνει στο 80%! Κι αυτό παρότι ως εξοπλιστικό στοιχείο, το air condition επιβαρύνει την τιμή του αυτοκινήτου κατά 34.000 ρούβλια (550 ευρώ). Σημειωτέον, το Niva Legend ξεκινά στη Ρωσία από τις 808.900 ρούβλια (12.910 ευρώ) και το Travel από τις 998.900 ρούβλια (15.944 ευρώ).

Το αξιοσημείωτο είναι πως ενώ στα δυο Niva είχε εξαφανιστεί ο κλιματισμός, στο Granta ήταν στάνταρ. Αντίθετα, στο μικρομεσαίο τους μοντέλο οι Ρώσοι είχαν αφαιρέσει πολύ σημαντικότερα στοιχεία, όπως οι αερόσακοι, το ABS και το ESP. Σταδιακά επανέρχεται η κανονικότητα και σε αυτό, με τους αερόσακους οδηγού-συνοδηγού να επιστρέφουν στον εξοπλισμό (από τη δεύτερη έκδοση). Τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών και του ελέγχου ευστάθειας, όμως, εξακολουθούν να απουσιάζουν. Η τιμή για ένα καινούργιο Granta Sedan με αερόσακους, τοποθετείται στις 749.900 ρούβλια (12.126 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store