«Καμπάνα» 2 δις στη Mercedes για ντίζελ μοτέρ

Πολύ «τσουχτερός» ήρθε ο λογαριασμός για τους παράτυπους κινητήρες ντίζελ στη Mercedes, η οποία θα κληθεί να καταβάλλει πάνω από 2 δις σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.

Η Daimler AG και η θυγατρική της στις Η.Π.Α., Mercedes-Benz USA LLC (MBUSA), ήρθαν σε συμβιβαστική συμφωνία με μια σειρά αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών καταναλωτών στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, που αφορά 250.000 κινητήρες ντίζελ σε επιβατηγά αυτοκίνητα και van της γερμανικής εταιρίας. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος, τα τελωνεία, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Καλιφόρνια και ο εισαγγελέας της εν λόγω πολιτείας, είναι μεταξύ των αρχών που επέβαλλαν πρόστιμα στη Mercedes. Το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει τα 1,5 δις δολάρια (1,3 δις ευρώ).

Δείτε ακόμα: H ασύλληπτη τιμή της Mercedes-AMG GT Black Series

Η ομαδική αγωγή που δέχτηκε από καταναλωτές και υπηρεσίες προστασίας των, επέφερε άλλα 700 εκατομμύρια δολάρια (593 εκατ. ευρώ). Βάλτε και τα δικαστικά έξοδα, που η ανακοίνωση της Daimler τοποθετεί «σε μέσου ύψους τριψήφιο ποσό» (300-400.000 να υπολογίσουμε), και φτάνουμε σε συνολικό κόστος που ξεπερνά τα 2 δις δολάρια (και φτάνει στα 2 δις ευρώ). Οι Γερμανοί δηλώνουν πως αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει το οικονομικό οργανόγραμμα της εταιρίας για τα επόμενα 3 χρόνια, με τις άμεσες συνέπειες να γίνονται ορατές τους προσεχείς 12 μήνες.

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως «οι συμβιβασμοί είναι προς όφελος της εταιρίας και αποτελούν σημαντικό βήμα στη νομική εξασφάλιση και τη συνεργασία με τις Αρχές». Επίσης, διευκρινίζεται πως τα ποσά δεν είναι ακόμα τελικά καθώς εκκρεμεί η επικύρωσή τους και κάποιες ενστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Ανακλήσεις σε Mercedes C-Class, E-Class και X-Class

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν λογικά στο εγγύς μέλλον. Η ομαδική αγωγή αφορούσε πετρελαιοκινητήρες BlueTEC, σε μοντέλα (E-, S-, ML-, GL-, GLK-, R-Class και το Sprinter) κατασκευής 2009-2016.

Get it on Google Play Download on the App Store