Τεράστια επένδυση της Ford στην Τουρκία

H Ford ανακοίνωσε σήμερα μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, που θα λάβει χώρα στην Τουρκία και περιλαμβάνει τη συνεργασία δυο γιγάντων της βιομηχανίας.

Το «Μπλε Οβάλ» υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τις LG Energy Solutions και Koç Holding, για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών. Για την ακρίβεια, την ανέγερση της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής συστοιχιών για επαγγελματικά οχήματα στην Ευρώπη. Οι νέες εγκαταστάσεις, αν τελικά εγκριθούν και από τις τρεις πλευρές, θα κατασκευαστούν στο Μπασκέντ, στα περίχωρα της Άγκυρας. Η συμφωνία ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει την εν λόγω τοποθεσία, ωστόσο η Ford δηλώνει πως απομένουν μόνο τα τυπικά και τοποθετεί την έναρξη εργασιών για αργότερα στο έτος, με την παραγωγική διαδικασία να εκκινεί το 2026.

«Η Ford συνεχίζει να ενισχύει τα σχέδιά της για τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς βαδίζει στο δρόμο της πρωτοπορίας ως ηγετική μορφή στην ηλεκτρική επανάσταση», δήλωσε η Lisa Drake, αντιπρόεδρος της βιομηχανοποίησης της Ford EV. «Τηρούμε τη δέσμευση να παράγουμε μπαταρίες στην ίδια περιοχή όπου κατασκευάζουμε ηλεκτρικά οχήματα». Ο CEO της LG Energy Solution, Youngsoo Kwon, από τη μεριά του είπε χαρακτηριστικά: «Η μακροχρόνια επιχειρηματική μας σχέση με τη Ford είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσής μας να προσφέρουμε απαράμιλλη ανταγωνιστικότητα προϊόντων, σταθερές αποδόσεις και παγκόσμια επιχειρησιακή τεχνογνωσία», Τώρα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τη Ford και την Koç στην Τουρκία, θα φέρουμε την κορυφαία τεχνολογία μπαταριών μας στην Ευρώπη, προκειμένου να ενισχύσουμε της μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, οδηγώντας έτσι τις παγκόσμιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Η Ford έχει μακροχρόνιες σχέσεις τόσο με την LG Energy Solutions όσο και με την Koç Holding. Με τη δεύτερη, που αποτελεί το μεγαλύτερο όμιλο επιχειρήσεων στη γείτονα, συνεργάζεται για πάνω από μισό αιώνα, καθώς η επιτυχημένη κοινοπραξία της Ford Otosan αριθμεί πλέον 60 χρόνια. Με την LG Energy Solutions τώρα, συνεργάζεται για περισσότερο από μια δεκαετία. Πρόσφατα, η εταιρεία της Νότιας Κορέας προμήθευσε μπαταρίες για το εργοστάσιο της Ford στην Πολωνία, οι οποίες ανέλαβαν την τροφοδότηση των Mustang Mach-E και E-Transit.

Η Ford σχεδιάζει να πουλά μόνο ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη έως το 2035, στόχος που θα διευκολυνθεί από το νέο εργοστάσιο. Όταν ανοίξει το 2026, η ετήσια παραγωγική ικανότητα αναμένεται πως θα αγγίζει τα 25 GWh, τα οποία με την πάροδο του χρόνου ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι τα 45 GWh.

Get it on Google Play Download on the App Store