Volvo: «Ίδιες τιμές τα ηλεκτρικά με τα θερμικά το 2025»

Οι τιμές των ηλεκτρικών εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματά τους. Ο CEO της Volvo, ωστόσο, θεωρεί πως η εξίσωση με εκείνες των θερμικών/υβριδικών μοντέλων δεν απέχει παρά μια τριετία.

Ο Jim Rowan προέβη στον τολμηρό ισχυρισμό κατά την παρουσίαση του EX90, στο Automotive News. Η Volvo σχεδιάζει το λανσάρισμα ολόκληρης γκάμας ηλεκτρικών, κάτι που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους. Ενός κόστους που, σύμφωνα με τον Rowan, θα ισοσκελιστεί με τα κλασικά αυτοκίνητα εντός των προσεχών τριών ετών: «Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στην εξίσωση των τιμών γύρω στο 2025, όταν και θα υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία για να μειωθεί το κόστος των μπαταριών. Η τεχνολογία θα αυξήσει την αυτονομία. Λιγότερες μπαταρίες, περισσότερη αυτονομία, μειωμένο κόστος» είναι κατά τον Rowan το τρίπτυχο της επιτυχίας, για την ηλεκτροκίνηση.

Παρότι οι τιμές των πρώτων υλών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές των μπαταριών έχουν πέσει 80 έως 90% από το 2010. Οι τιμές για έναν μέσο ηλεκτροκινητήρα αυξήθηκαν 26% το 2021 και αναμένεται να συνεχίσουν ανοδικά το 2022, αλλά ακόμα κι έτσι, η θέση της Volvo ως premium μάρκας σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει στην εξίσωση τιμών νωρίτερα από τους mainstream κατασκευαστές, σύμφωνα με τον αναλυτής της Guidehouse Insights, Sam Abuelsamid: «Στις κατηγορίες που συμμετέχει η Volvo, είναι σίγουρα δυνατό. Σε πιο μαζικά segments δεν υπάρχει το ίδιο περιθώριο τιμολόγησης».

Κύριο ρόλο στη μείωση του κόστους για τα ηλεκτρικά Volvo αναμένεται να παίξει η CATL. H εταιρία, δηλαδή, που προμηθεύει τους Σουηδούς με μπαταρίες. Η συστοιχία των Κινέζων, που χρησιμοποιείται επίσης από το Tesla Model 3, είναι η πιο οικονομική παγκοσμίως, με κόστος 131 δολάρια (127 ευρώ) ανά κιλοβατώρα. Η Volvo ευελπιστεί να μειώσει το κόστος στα 100 δολάρια (97 ευρώ) ανά κιλοβατώρα μέχρι το 2025-2026. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία θα γίνει πλήρως ηλεκτρική μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, με το επόμενο EV να αφορά ένα μικρό crossover κάτω από τα XC40 και C40 Recharge, που θα απευθύνεται σε νεαρότερες ηλικίες.

Get it on Google Play Download on the App Store