Έρχεται στην Ευρώπη το Ford F-150 Lightning

Μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία στις Η.Π.Α., το Ford F-150 Lightning θέλει να φέρει στα μέτρα του και τη Γηραιά Ήπειρο. Το ηλεκτρικό pick up έρχεται στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την «πρωτεύουσα» της ηλεκτροκίνησης στην εδώ μεριά του Ατλαντικού.

Η Νορβηγία θα είναι η πρώτη τυχερή που θα υποδεχθεί το F-150 Lightning, κατόπιν μάλιστα λαϊκής απαίτησης. Το αγοραστικό κοινό της χώρας ζήταγε επίμονα το ηλεκτρικό F-150 από τις αντιπροσωπείες της Ford, με την εκεί εισαγωγική και τη Ford Ευρώπης να μη χαλάνε χατίρι. Το F-150 Lightning θα έρθει στην έκδοση Standard Range, με τους δυο ηλεκτροκινητήρες να παράγουν συνδυαστικά 452 ίππους και 1.051 Nm. Μια μπαταρία 98 kWh φροντίζει για την τροφοδοσία τους, εξασφαλίζοντας μέγιστη αυτονομία 386 χλμ. (240 μίλια) βάσει EPA. Στοιχεία WLTP δεν ανακοινώνονται ακόμα, αλλά συνήθως οι αυτονομίες εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με εκείνα της EPA. Η έκδοση Extended Range, με τη μπαταρία των 131 kWh και τη μέγιστη αυτονομία των 515 χλμ. (320 μίλια, πάντα βάσει EPA), προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνεται στο νορβηγικό «μενού».

Επιδόσεις ακόμα δεν έχει ανακοινώσει το «Μπλε Οβάλ» ούτε για το αμερικανικό, οπότε οι δυνατότητες του δεξιού πεντάλ στο Lightning φαίνονται μόνο όταν κάτσεις πίσω από το τιμόνι του. Κάτι που σύμφωνα με τον CEO της Ford Norway, Per Gunnar Berg, οι Νορβηγοί «λυσσάνε» να κάνουν: «Στα 25 χρόνια μου στη Ford, δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο με το πάθος και την απαίτηση που έχω από τους οδηγούς αυτή τη στιγμή εδώ, να μπουν πίσω από το τιμόνι του F-150 Lightning. Είχα πελάτες κυριολεκτικά να χτυπούν την πόρτα μου και να με παρακαλάνε να το φέρουμε στη Νορβηγία».

Η όρεξη μπορεί να κοπεί ελαφρώς όταν ακούσουν την τιμή, η οποία θα κυμανθεί στα εναρκτήρια επίπεδα των 1.183.000 κορωνών – ή 101.667 ευρώ. Ως μέτρο σύγκρισης, στην Αμερική η βασική τιμή του Standard Range δεν υπερβαίνει τις 77.869 δολάρια (71.003 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store