Νέο Genesis G80 με τεχνητή νοημοσύνη (+video)

H αλήθεια είναι πως οι Κορεάτες μας έχουν συνηθίσει πια σε εντυπωσιακές premium παρουσίες. Με μπροστάρη τη Genesis και «κράχτες» τα GV80 και G90, η Hyundai πλέον λογίζεται -έστω, με «καλλιτεχνικό» όνομα- ευθέως ανταγωνιστική στις Audi και Mercedes. Το νέο G80 επικυρώνει την ανωτέρω παραδοχή.

Το κορεατικό μεγαλομεσαίο τοποθετείται απέναντι στα Audi A7 Sportback και Mercedes CLS, υιοθετώντας το στυλ του «εκλεπτυσμένου αθλητή», κατά δήλωση των σχεδιαστών του. H χαρακτηριστική πολύγωνη μάσκα και τα τετραπλά φωτιστικά σώματα «Quad Lamps» συνεχίζουν το επιβλητικό έργο από το GV80, με το προφίλ να τονίζει τη διαμόρφωση τετράθυρου κουπέ. Η γραμμή της οροφής είναι χαμηλή και κλίνει έντονα στο πίσω μέρος, με το τελικό αποτέλεσμα να θυμίζει έντονα το μοντέλο από Ίγκολσταντ. Εκεί -στο πίσω μέρος δηλαδή- συναντάμε το έτερο σε Quad Lamps, σε μακρύτερη εκτέλεση και πλαισιωμένα από μια ανάγλυφη ουρά, που δημιουργεί ένα οβάλ σχήμα στο συνδυασμό προφυλακτήρα-πόρτας πορτμπαγκάζ (πέταλο αρνητικής επιφάνειας το ονομάζει η Genesis).

Δείτε ακόμα: Πόσο κάνει το υπερπολυτελές Genesis G90;

To μήκος φτάνει τα 4.995 χλστ., το πλάτος τα 1.925, το ύψος τα 1.465 και το μεταξόνιο ξεπερνά τα 3 μέτρα (3.010 χλστ.). Μιλάμε δηλαδή για μια λιμουζίνα με τα όλα της.

Κάτι που ισχύει και για την καμπίνα των επιβατών. Δεν θα μπορούσαμε να παρά να συναντάμε δέρμα, ξύλινες επενδύσεις και ποιοτικά υλικά σε κάθε σπιθαμή του. Ο τρισδιάστατος ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών κεντρίζει τα βλέμματα, η οθόνη αφής των 14,5 ιντσών αναλαμβάνει το πάνω μέρος του ταμπλό, έχοντας από κάτω μια παχιά στρώση αφρώδους πλαστικού, ακολουθούμενη από τους αεραγωγούς που εκτείνονται σε όλο το πλάτος της καμπίνας, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού. Ουσιαστικά, το ταμπλό χωρίζεται σε 3 επίπεδα και με την κεντρική κονσόλα να φιλοξενεί περιστροφικά χειριστήρια για το χειρισμό του αυτόματου κιβωτίου και του συστήματος πολυμέσων.

Τα συστήματα ασφαλείας είναι επίσης παρόντα, όμως αυτό που ξεχωρίζει είναι το SCC-ML (Smart Cruise Control with Machine Learning). Το πρώτο cruise control στην Ιστορία της αυτοκίνησης με τεχνητή νοημοσύνη, που μαθαίνει τα χαρακτηριστικά και το στυλ οδήγησης, προσαρμοζόμενο ανάλογα.

Το κάθισμα του οδηγού διαθέτει λειτουργία αυτόματης διόρθωσης στάσης σώματος, αλλά και δυνατότητα τεντώματος, για να γίνονται τα ταξίδια άκοπα και χωρίς να πιάνονται η μέση με τα πόδια. Και το G80 προσφέρεται για πολύωρες διαδρομές.

Διαβάστε επίσης: Καίει καρδιές το νέο Hyundai Elantra (+video)

Η limo της Hyundai βασίζεται στην πλατφόρμα του μεγάλου SUV GV80 και προσφέρει μειωμένο βάρος σε σχέση με το απερχόμενο G80. Το αμάξωμα αποτελείται κατά 19% από αλουμίνιο και συντελεί σε μείωση μέχρι 125 κιλών (1.785 κιλά η βασική έκδοση, έναντι 1.910), συγκριτικά με πριν. Τρεις κινητήρες τροφοδοτούν το δυναμικό μεγαλομεσαίο, με τη βάση να αποτελείται από έναν 2.2 ντίζελ 210 ίππων και 441 Nm ροπής. Στη συνέχεια συναντάμε έναν 2.5 τετρακύλινδρο τούρμπο βενζίνης με 304 ίππους και 421 Nm, ενώ η κορυφή ανήκει στον twinturbo V6 των 3.5 λίτρων και 380 ίππων, μετά 530 Nm ροπής.

Get it on Google Play Download on the App Store