Εχθρός των βενζινάδικων το νέο Honda Civic 184 PS

Το εντελώς νέο, 11ης γενιάς Honda Civic αναμένεται να κυκλοφορήσει προς τα τέλη στο 2022 και είναι το τελευταίο mainstream μοντέλο της ιαπωνικής μάρκας που εξηλεκτρίζεται ακολουθώντας το CR-V, το Honda e, το Jazz, το Jazz Crosstar, και το HR-V. Εξελίχθηκε ώστε το σύστημα μετάδοσης της κίνησης e:HEV (hybrid electric vehicle), το σύστημα διεύθυνσης και η ανάρτηση να εξασφαλίζουν συναρπαστικά επίπεδα απόδοσης, δυναμικής απόκρισης και πληροφόρησης που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο της απήχησης του Civic.

Το προηγμένο υβριδικό σύστημα e:HEV συνδυάζει μία υψηλής ενεργειακής πυκνότητας μπαταρία ιόντων λιθίου και δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες με έναν πρόσφατα εξελιγμένο δίλιτρο βενζινοκινητήρα κύκλου Atkinson. Το 2.0 λτ. μοτέρ επιτυγχάνει 41% θερμοδυναμική απόδοση – η καλύτερη της αυτοκινητοβιομηχανίας – και διαθέτει σύστημα άμεσου ψεκασμού βελτιστοποιημένου για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική καύση και υψηλότερη ροπή. Παράλληλα, μία σειρά από τεχνολογίες όπως ένας καταλύτης που είναι ενεργός σε χαμηλές θερμοκρασίες και η τροποποιημένη σχεδίαση των αυλών εισαγωγής συμβάλλουν στη βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου και στην επίτευξη αξιοσημείωτης απόδοσης. Έτσι οι μεικτές εκπομπές CO2 δεν υπερβαίνουν τα μόλις 108 γρ./χλμ. (WLTP), ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι η κατανάλωση των 4,7 λτ./100 χλμ. Αυτή η εξαιρετική αποδοτικότητα συνδυάζεται με μέγιστη ισχύ 184 PS και μέγιστη ροπή 315 Nm.

Η ανώτερη αποδοτικότητα και διαχείριση ενέργειας επιτυγχάνονται με τη χρήση καινοτόμων νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, η τελευταία έκδοση της Έξυπνης Μονάδας Ισχύος της Honda (Intelligent Power Unit – IPU) είναι 23 χλστ. πιο επίπεδη και 1 κιλό ελαφρύτερη από τις προηγούμενες, αλλά με μεγαλύτερο αριθμό κυψελών, 72. Μία νέα Μονάδα Ελέγχου Ισχύος (Power Control Unit – PCU), που βρίσκεται κάτω από το καπό, επιτρέπει ταχύτερη φόρτιση και εκφόρτιση, συνεισφέροντας σε περαιτέρω αύξηση κατά 12% στην απόδοση ισχύος έναντι προηγούμενων εφαρμογών της τεχνολογίας e:HEV. Καθώς η διαχείρισή της πραγματοποιείται από μία νέα καλωδίωση αλουμινίου υψηλής τάσης, επιτυγχάνεται μείωση βάρους 40% συγκριτικά με μία συμβατική καλωδίωση χαλκού.

Το προηγμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης εναλλάσσεται ομαλά μεταξύ ηλεκτρικής, υβριδικής και λειτουργίας θερμικού κινητήρα χωρίς παρέμβαση από τον οδηγό. Τέσσερα προφίλ οδήγησης – Eco, Normal, Sport και ένα νέο Individual – μπορούν να επιλέγονται από τον οδηγό. Αυτή η συναρπαστική ευελιξία υποστηρίζεται με εξαιρετικά επίπεδα αθόρυβης λειτουργίας. Πρόσθετα, η έξυπνη χρήση του Active Noise Control (ANC) περιορίζει περαιτέρω τους όποιους θορύβους θα μπορούσαν να εισέλθουν στην καμπίνα, ενώ το Active Sound Control (ASC) ενισχύει τη σπορ χροιά της μονάδας εσωτερικής καύσης.

Το Civic e:HEV έχει εξελιχθεί με ιδιαίτερη έμφαση στην απόκριση και πληροφόρηση του τιμονιού, ενισχύοντας την αίσθηση σύνδεσης του οδηγού με το αυτοκίνητο. Η βελτιωμένη ευστάθεια στην ευθεία και σε δρόμους με ανωμαλίες επιτυγχάνεται χάρη στο μακρύτερο μεταξόνιο των 35 χλστ. και σε ένα φαρδύτερο πίσω μετατρόχιο 18 χλστ. σε σχέση με του προηγούμενου μοντέλου. Η σταθερότητα στις στροφές και η συνολική απόκριση στις εντολές του οδηγού έχουν βελτιωθεί περαιτέρω με την αυξημένη ακαμψία του αμαξώματος και τη χρήση σφαιρικών συνδέσμων χαμηλής τριβής και νέων εμπρός αμορτισέρ. Για αύξηση της οδηγικής απόλαυσης και της απόκρισης μία νέα λογική ελέγχου με την ονομασία ‘winding control’, εξασφαλίζει ότι η λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης διατηρείται όταν το όχημα στρίβει σε δρόμους με στροφές.

Δείτε εδώ δεκάδες ηλεκτρικά ποδήλατα και scooters!

Get it on Google Play Download on the App Store