Οι πρώτοι κινητήρες του νέου Kia Sportage

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες του, η Kia ανακοινώνει τους κινητήρες με τους οποίους θα είναι διαθέσιμο αρχικά το ολοκαίνουργιο Sportage.

Όπως αναμενόταν, μπροστάρης των κινητηρίων συνόλων θα είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο του νέου Hyundai Tucson. Ήτοι ο 1.6οοάρης τούρμπο Τ-GDI Smartstream των 180 ίππων και 265 Nm, σε συνεργασία με ήπιο υβριδικό σύστημα 48 Volt. Όπως στο Tucson, έτσι και στο Sportage συνδυάζεται με 6αρι χειροκίνητο iMT ή 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη και τροφοδοτεί είτε τους εμπρός, είτε τους τέσσερις τροχούς (δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις). Στο πετρελαιοκίνητο μέτωπο, προς το παρόν συναντάμε μόνο τον 2λιτρο CRDi των 185 ίππων και 416 Nm, που συνδυάζεται με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης. Οι Κορεάτες δηλώνουν πως εντός των προσεχών εβδομάδων θα ανακοινώσουν την πλήρη γκάμα κινητήρων, όπου θα δούμε επίσης τον 1.600άρη ντίζελ CRDi των 136 ίππων, μια πιο ήπια έκδοση του 1.6 T-GDI στα 150 άλογα, καθώς επίσης υβριδικά και plug-in υβριδικά σύνολα.

Το Sportage MK5 διαθέτει ένα νέο και εξελιγμένο είδος Terrain Mode, που ρυθμίζει αυτόματα διάφορες λειτουργίες αναλόγως περίστασης (άμμος, χιόνι, λάσπη) και το καθιστά ακόμα πιο ικανό εκτός δρόμου από το απερχόμενο μοντέλο. Στις πλουσιότερες και ισχυρότερες εκδόσεις συναντάμε ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ Electric Control Suspension (ECS), ενώ οι υβριδικές και plug-in εκδοχές διαθέτουν το σύστημα E-Handling, που ελέγχει το συνδυασμό θερμικού-ηλεκτρικού μοτέρ για τη βέλτιστη παροχή ισχύος.

Τα συστήματα ασφαλείας δεν θα μπορούσαν να λείπουν, περιλαμβάνοντας το πακέτο Advanced Driver Assistance System (ADAS) και τις εδραιωμένες παροχές στον οδηγό, όπως διατήρηση λωρίδας, αυτόματο φρενάρισμα, διατήρηση απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και αναγνώριση τυφλού σημείου-σήμανσης.

Το ριζικά ανασχεδιασμένο εσωτερικό ακολουθεί την σχεδιαστική επανάσταση του αμαξώματος, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον με τις διπλές οθόνες των 12 ιντσών (μια για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και η άλλη για το σύστημα πολυμέσων) και την ιδιαίτερη διαμόρφωση των πλαϊνών αεραγωγών.

Πλήρη αποκάλυψη τεχνικών χαρακτηριστικών και γκάμας αναμένουμε το Σεπτέμβρη, όταν και θα λανσαριστεί επίσημα το νέο Sportage.

Get it on Google Play Download on the App Store