Ιστορικά ταχύτατη η νέα Porsche Cayenne Turbo GT

Πριν λίγες μέρες βλέπαμε μια κατάμαυρη Cayenne Coupe να κάνει ρεκόρ όλων των εποχών στο Nurburgring. Σήμερα η Porsche αφαιρεί το πέπλο μυστηρίου και αποκαλύπτει το ταχύτερο SUV στην ιστορία της.

Η Cayenne Turbo GT μπορεί να μην περιλαμβάνει τη λέξη «Coupe» στην ονομασία, ωστόσο το αμάξωμα ξεκαθαρίζει μονομιάς τον προσανατολισμό του αυτοκινήτου. Οι αλλαγές σε σχέση με τις υπάρχουσες Turbo και GTS είναι ευδιάκριτες, με τις νέες χρυσαφί ζάντες των 22 ιντσών να προσελκύουν τα βλέμματα. Πέριξ αυτών, ειδικά εξελιγμένα ελαστικά Pirelli P Zero Corsa για τη συγκεκριμένη Cayenne και πίσω, οι περισσότερες διαφορές. Η διπλή ανθρακονημάτινη αεροτομή και οι επίσης διπλές απολήξεις της εξάτμισης, στο κέντρο του προφυλακτήρα, πλαισιώνονται από έναν ευμεγέθη διαχύτη και δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τα μετόπισθεν οποιουδήποτε SUV της Porsche.

Οι μηχανικοί του Τσουφενχάουζεν προέβησαν σε σαφώς πιο στοχευμένες αναβαθμίσεις στα μηχανικά μέρη. Ο 4.0 V8 twinturbo διαθέτει αναθεωρημένους υπερτροφοδότες, intercooler, στρόφαλο, πολλαπλή εισαγωγής και εγκέφαλο, μαζί με εξάτμιση τιτανίου, παράγοντας 90 άλογα και 80 Nm περισσότερα σε σχέση με την απλή Turbo. Ο οδηγός πλέον έχει στη διάθεσή του 640 ίππους και 850 Nm ροπής, τα οποία τροφοδοτούν όλους τους τροχούς μέσω του 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, που διαθέτει αναβαθμισμένο λογισμικό για ταχύτερες αλλαγές.

Ανάρτηση και σασί δεν θα μπορούσαν να μη δεχτούν περιποιήσεις, με 17 χλστ. χαμηλότερη διαδρομή και 15% πιο σκληρή απόσβεση στην αερανάρτηση, αναθεωρήσεις στις λειτουργίες των συστημάτων Active Suspension Management (PASM), Dynamic Chassis Control (PDCC), Power Steering Plus και της τετραδιεύθυνσης, περισσότερο αρνητικό κάμπερ στον εμπρός άξονα κατά 0,45 μοίρες, κεραμικά «ταψιά» για φρένα και τα προαναφερθέντα ελαστικά της Pirelli. Το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω; Το ταχύτερο SUV της Porsche στα χρονικά της!

Οι επιδόσεις είναι επιπέδου 911 GT3, καθότι τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 3,3 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει στα 300 χλμ./ώρα! Συγκριτικά, η απλή Cayenne Turbo Coupe θέλει 3,8 δλ. για το 0-100 και η ισχυρότερη (αλλά και πολύ βαρύτερη) plug-in Cayenne S E-Hybrid Coupe 3,9 δλ. Πέραν της ευθείας, φυσικά, η Cayenne Turbo GT είναι και το ταχύτερο SUV παραγωγής όλων των εποχών στην «Πράσινη Κόλαση»!

Get it on Google Play Download on the App Store