Η τριπλή επίθεση της Toyota με τα νέα Yaris!

Με την παρουσίαση του νέου Yaris Cross, η Toyota ολοκλήρωσε τη δριμεία επίθεση που εξαπολύει στη μικρή κατηγορία, προς πάσα κατεύθυνση. Το νέο Yaris hatchback αποτελεί το βαρύ χαρτί της Ιαπωνικής μάρκας, το Yaris Cross εισέρχεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των B-SUV όπου η μάρκα απουσίαζε, ενώ το GR Yaris τοποθετείται στην κορυφή των μικρών hot hatch. Ας δούμε παρακάτω τα κύρια χαρακτηριστικά και των τριών νέων εκδόσεων του Yaris.

Δείτε ακόμα: Ford Focus 1.0 EcoBoost 125 PS VS Toyota Corolla 1.2Τ 116 PS

Yaris hatchback

Το εντελώς νέο, τέταρτης γενιάς Toyota Yaris θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη, στο εργοστάσιο της Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), μαζί με το Yaris Cross, από το 2021. Είναι το πρώτο Toyota που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα GA-B και έχει έχει μήκος 3.950 χλστ. (+5 χλστ. από το προγενέστερο), πλάτος 1.745 χλστ. (+50 χλστ.), ύψος 1.470 χλστ. (-40 χλστ.) και μεταξόνιο 2.560 χλστ. (+50 χλστ.). Σχεδιαστικά διακρίνεται από ένα μείγμα πολλών καμπύλων επιφανειών, τόσο στο αμάξωμα, όσο και στο σπορτίφ και μινιμάλ εσωτερικό του.

Δείτε ακόμα: Suzuki Vitara 1.4T Ηybrid 4WD ή Toyota C-HR 1.8 Hybrid;

Μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν ο νέος κινητήρας 1.5 λτ. Dynamic Force και το υβριδικό σύνολο. Αυτό αποτελείται από ένα 12βάλβιδο VVT-i μηχανικό σύνολο 1.5 λτ. απόδοσης 91 ίππων και 120 Nm ροπής, ένα ηλεκτρικό μοτέρ με 80 ίππους και 141 Nm ροπής και μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 116 ίππους και περνάει στους εμπρός τροχούς μέσω ενός e-CVT κιβωτίου ταχυτήτων. Το νέο Yaris Hybrid επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 10,5 δλ. και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 175 χλμ./ώρα, ενώ η μεικτή κατανάλωση είναι 3,7 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι 86 γρ./χλμ. (WLTP).

Yaris Cross

Το πολλά υποσχόμενο B-SUV ολοκαίνουργιο Yaris Cross αναμένεται να προκαλέσει ταραχή στη δημοφιλή αυτή κατηγορία, όπου ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ σκληρός. Το δυναμικού σχεδιασμού Yaris Cross διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το Yaris και μοιάζει με μικρότερο RAV4. Το μήκος φτάνει στα 4.180 χλστ., το πλάτος στα 1.765 χλστ. και το ύψος στα 1.560 χλστ., ενώ το μεταξόνιο των 2.560 χλστ. είναι ίδιο με του Yaris.

Δείτε ακόμα: Toyota Yaris 1.5 Hybrid ή VW Polo 1.0 TGI

Το Yaris Cross εφοδιάζεται και αυτό με το νέο υβριδικό σύστημα, με ένα νέο, τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5 λτ. κύκλου Atkinson και συνδυαστική απόδοση 116 ίππων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Toyota οι εκπομπές CO2 βρίσκονται κάτω από 120 γρ./χλμ. για το FWD και κάτω από 135 γρ./χλμ. για την έκδοση AWD-i (WLTP). Όσον αφορά το σύστημα τετρακίνησης, αυτό σε κανονικές συνθήκες κατανέμει τη ροπή στον πίσω άξονα κατά την εκκίνηση και την επιτάχυνση. Σε κανονικές συνθήκες, το Yaris Cross χρησιμοποιεί εμπρόσθια κίνηση (FWD), αλλά όταν ανιχνεύονται συνθήκες χαμηλού συντελεστή πρόσφυσης, ενεργοποιείται αυτόματα η τετρακίνηση.

GR Yaris

Αποτελεί το κορυφαίο μικρό της Toyota όλων των εποχών, με άκρως «πολεμική» εμφάνιση και πολύ σπορ οδηγικά χαρακτηριστικά. Την κίνησή του αναλαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο τρικύλινδρο turbo μηχανικό σύνολο 1.6 λτ. με απόδοση 261 ίππων και 360 Nm ροπής. Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε λιγότερο από 5,5 δλ. και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 χλμ./ώρα.

Δείτε ακόμα: Toyota GR Yaris ή VW Polo GTI με 8.000€ λιγότερα;

Οι αναρτήσεις του GR Yaris αποτελούνται από γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και τα διπλά ψαλίδια πίσω. Επίσης, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης προσφέρει στον οδηγό 3 επιλογές: στο Normal η κατανομή εμπρός-πίσω βρίσκεται στο 60-40. Στο Sport αλλάζει σε 30-70, ενώ στο Track μοιράζεται ισόποσα (χωρίς να «κλειδώνει» το κεντρικό διαφορικό). Σε κάθε περίπτωση, αν οι αισθητήρες αντιληφθούν απώλεια πρόσφυσης ρυθμίζουν αυτόματα την κατανομή και κυμαίνεται από 0-100 έως 100-0.

Δείτε ακόμα: Από το Toyota Yaris T-Sport στο GR Yaris

Get it on Google Play Download on the App Store