Νέο Toyota GR010 Hybrid με 680 ίππους (+video)

Toyota και Gazoo Racing παρουσίασαν το αυτοκίνητο που ευελπιστούν να συνεχίσει τις επιτυχίες του TS050 Hybrid στο WEC γενικά, αλλά και το Le Mans συγκεκριμένα. Εκτός του αγωνιστικού project όμως, το GR010 Hybrid «φωτογραφίζει» το πρώτο hypercar παραγωγής της ιαπωνικής εταιρίας!

Το GR010 Hybrid είναι ο πρώτος συμμετέχοντας του WEC (World Endurance Championship) που εναρμονίζεται με τους νέους κανονισμούς της διοργάνωσης. Εξελίχθηκε μέσα σε 19 μήνες, με τα κεντρικά της ομάδας στην Κολωνία να συνεργάζονται με τους υπεύθυνους του υβριδικού συνόλου, στο Φούτζι. Το αυτοκίνητο είναι αρκετά πιο μεγάλο σε διαστάσεις από το TS050, φτάνοντας τα 4.900 χλστ. μήκους (+250 χλστ.), τα 2 μέτρα πλάτους (+100 χλστ.) και τα 1.150 χλστ. ύψους (+100 χλστ.), ενώ το βάρος φτάνει στα 1.040 κιλά (από 878).

Οι αυξητικές τάσεις πέρασαν και στο μοτέρ, όπου ο 2.4 V6 twinturbo αντικαταστάθηκε από έναν 3.5 λίτρων. Η απόδοση φτάνει τους 680 ίππους και τροφοδοτεί τους πίσω τροχούς μέσω 6τάχυτου σειριακού κιβωτίου. Στον εμπρός άξονα συναντάμε έναν ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας των Aisin και Denso. Λόγω των νέων κανονισμών ωστόσο, η μέγιστη απόδοση που μπορεί να παραχθεί συνολικά περιορίζεται στα 680 άλογα. Αυτό σημαίνει πως η κεντρική μονάδα διαχείρισης κατανέμει το ποσοστό παραγωγής ενέργειας μεταξύ θερμικού και ηλεκτρικού μοτέρ, ώστε να βρίσκεται μάξιμουμ στους 680 ίππους (για παράδειγμα, κόβει τον βενζινοκινητήρα στα 408 άλογα + τα 272 του ηλεκτρικού όταν θέλει να εξοικονομήσει καύσιμο, ή το αντίστροφο όταν στερεύει η μπαταρία). Η ανάκτηση ενέργειας είναι πρωτεύουσας σημασίας, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αεροδυναμικά μόνο η πίσω πτέρυγα είναι ρυθμιζόμενη (και εδώ υπεύθυνοι οι νέοι κανόνες).

Για την έκδοση παραγωγής αντίθετα, κανονισμοί δεν υπάρχουν. Εξ ου και το GR Sport (όπως ενδέχεται να ονομαστεί) υπολογίζεται πως θα αποδίδει τουλάχιστον 900 ίππους! Το πρώτο hypercar στα χρονικά της Toyota αναμένεται να εμφανιστεί προς το τέλος του 2021 και θα πάρει θέση απέναντι στις -επίσης αγωνιστικών καταβολών- Mercedes-AMG Project ONE και Aston Martin Valkyrie.

Get it on Google Play Download on the App Store