Η ιαπωνική «Κουκουβάγια» των 2.012 ίππων

Το Aspark Owl λογικά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη πολλών. Είναι ένα ηλεκτρικό project από την Ιαπωνία, που παρουσιάστηκε το 2018 και είχε σκοπό να γίνει το ταχύτερο αυτοκίνητο της κατηγορίας. Μέσα σε μόλις 2 χρόνια, η ομάδα του Masanori Yoshida και η Manifattura Automobili Torino ολοκλήρωσαν τις δοκιμές και δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν τις παραδόσεις!

Το Owl (κουκουβάγια) είναι ξεχωριστό από πολλές απόψεις. Σχεδιαστικά, δεν μοιάζει με τίποτα άλλο. Η καμπίνα μοιάζει βυθισμένη ανάμεσα στο εμπρός και πίσω μέρος, με το υψηλότερο σημείο των φτερών να έρχεται στο ίδιο ύψος με το κεφάλι ενός οδηγού κανονικών διαστάσεων! Το ύψος του αυτοκινήτου είναι το μικρότερο που συναντάμε σε μοντέλο παραγωγής, φτάνοντας μόλις τα 99 εκατοστά! Συγκριτικά, ακόμα και το θρυλικό Ford GT40 -που ονομάστηκε έτσι ακριβώς λόγω του ύψους (40 ίντσες)- είναι ψηλότερο, στα 101,6 εκατοστά.

Διαβάστε επίσης: Νέο ελληνικό hypercar 3.000 ίππων ονόματι Apeiron!

Αμάξωμα και σασί κατασκευάζονται από ανθρακονήματα, με την οροφή να διαθέτει ενίσχυση από ατσάλι για αύξηση της δομικής αντοχής. Παρά το ότι το πλαίσιο ζυγίζει μόλις 120 κιλά, η ύπαρξη 4 ηλεκτροκινητήρων (ένας ανά τροχό) και μπαταρίας 64 kWh ανεβάζει το συνολικό απόβαρο στα 1.900 κιλά. Διπλά ψαλίδια γύρω-γύρω, με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και torgue vectoring φροντίζουν για τον έλεγχο των φορτίων σε στροφές και ευθείες, ενώ κεραμικά δισκόφρενα με 10πίστονες δαγκάνες εμπρός και 4πίστονες πίσω αναλαμβάνουν το φρενάρισμα. Τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, με πρωταγωνιστή την αεροτομή, είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κάθετης δύναμης.

Δείτε ακόμα: Νέο πολυτελές κινεζικό ηλεκτρικό ORA Good Cat

Η συνολική ισχύς των 4 ηλεκτρικών μοτέρ φτάνει τους 2.012 ίππους, ξεπερνώντας την επίσης ηλεκτρική Lotus Evija για 12 άλογα και καθιστώντας το Owl ως το ισχυρότερο αυτοκίνητο παραγωγής όλων των εποχών! Εκτός αυτού, το ιαπωνικό hypercar είναι και αυτό που επιταχύνει ταχύτερα από κάθε άλλο στα χρονικά της αυτοκίνησης. Σε δοκιμές που διεξήχθησαν το καλοκαίρι, έκανε το 0-60 μίλια/ώρα (0-96 χλμ./ώρα) σε μόλις 1,72 δλ. και το 0-100 χλμ./ώρα σε 1,9 δλ! Αριθμοί που το φέρνουν στην κορυφή της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω το Dodge Demon των 2,1 δλ. που, συν τοις άλλοις, χρειάζεται ειδικά drag radial ελαστικά και ειδικές ρυθμίσεις σε μοτέρ και κιβώτιο. Το Owl, αντίθετα, ήταν εφοδιασμένο με ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται το hypercar των 1.000 ίππων από την Toyota!

Όλα κι όλα 50 θα κατασκευαστούν, με το κόστος να ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα!

Get it on Google Play Download on the App Store