Άνω των 350 εκατ. ευρώ οι ζημιές στα αυτοκίνητα του Felicity Ace

To φορτηγό πλοίο Felicity Ace κοντεύει να κλείσει μια εβδομάδα φλεγόμενο, πλέοντας εδώ και μέρες ακυβέρνητο στα νερά του Ατλαντικού. Τα 22 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από τις πρώτες κιόλας ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ωστόσο το εμπόρευμα δεν ήταν τόσο τυχερό. Ένα εμπόρευμα που αποτελείται από αυτοκίνητα του VW Group, στην πλειοψηφία τους Porsche, Audi και VW.

Στις πρώτες μέρες δεν ήταν δυνατός ο υπολογισμός των ζημιών, παρά μόνο εκτιμήσεις κατά προσέγγιση. Οι εταιρίες δεν ανακοίνωναν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αυτοκινήτων και την ποσότητα των υπολοίπων προϊόντων στα αμπάρια του Felicity Ace, ενώ ακόμα και όταν ήρθαν οι πρώτες επίσημες αναφορές υπήρχε η αίσθηση πως το καράβι δεν ταξίδευε πλήρως φορτωμένο. Τα δεδομένα που δίνουν οι εκτιμητές των ασφαλιστικών, όμως, σχηματίζουν μια εντελώς διαφορετική και πολύ πιο καταστροφική εικόνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο λογαριασμός των εκτιμητών για λοιπά προϊόντα του Felicity Ace ανέρχεται στα 438 εκατ. δολάρια (386 εκατ. ευρώ). Από πλευράς αυτοκινήτων η κατάσταση άλλαξε, καθώς τώρα αναφέρεται πως το μεταγωγικό ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γερμανία, με τη μέγιστη χωρητικότητά του – ήτοι πάνω από 4.000 οχήματα! Εξ αυτών περισσότερες από 1.100 Porsche, τουλάχιστον 189 Bentley και άλλα σχεδόν 3.000 Audi και VW. Οι 21 Lamborghini που είχε ακουστεί αρχικά πως βρίσκονταν στα ενδότερα του Felicity Ace, τελικά δεν υφίστανται καθώς είχαν μεταφερθεί τον προηγούμενο μήνα. Ακόμα και χωρίς αυτές, ωστόσο, ο οικονομικός απολογισμός των ζημιών για το VW Group είναι τρομερός.

Οι ασφαλιστικές υπολογίζουν το κόστος των κατεστραμμένων οχημάτων στα 401 εκατ. δολάρια, ή 353,4 εκατ. ευρώ! Η κατάσταση περιπλέκεται (κι ο λογαριασμός ανεβαίνει) από το γεγονός πως τα περισσότερα από τα 4.000+ αυτά αυτοκίνητα, είναι αγορασμένα. Είτε, δηλαδή, έχουν καταβληθεί προκαταβολές, είτε (σε λιγότερες περιπτώσεις, είναι η αλήθεια) έχουν εξοφληθεί πλήρως! Όπερ εστί πως θα πρέπει να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που πλήρωσαν για αυτοκίνητο, αλλά δεν πρόκειται να το δουν – ή, τουλάχιστον, δεν θα το δουν στο προγραμματισμένο διάστημα παράδοσης.

Get it on Google Play Download on the App Store