Αποσύρεται το τελευταίο θρυλικό περιπολικό Ford

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε δει ταινία ή σειρά δράσης/μυστηρίου/θρίλερ ή γενικότερα αστυνομικών προδιαγραφών, και να μην έχει πέσει το μάτι σας σε ένα δεδομένο αυτοκίνητο – στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, στο ρόλο του περιπολικού: το Ford Crown Victoria.

To σεντάν του «Μπλε Οβάλ» ήταν το κατ’ εξοχήν περιπολικό των Η.Π.Α. για περισσότερα από 20 χρόνια, είτε στα χρώματα της αστυνομίας, είτε μαύρο ή γκρι ως αυτοκίνητο ντετέκτιβ και πρακτόρων του FBI. Παρουσιάστηκε το 1998, ως αντικαταστάτης της πρώτης γενιάς του 1992 και συνεχιστής μιας καριέρας στην προστασία και υπηρεσία του κοινού από το 1980, με την ονομασία LTD Crown Victoria.

Δείτε ακόμα: Η ΕΛ.ΑΣ. σκέφτεται την επαναφορά της Ομάδας Σίγμα!

Το Crown Vic’ άρχισε να αντικαθίσταται σταδιακά από τις αρχές του 2010, δίνοντας τη θέση του στο SUV Ford Explorer Interceptor και χρίζοντας το Dodge Charger ως σεντάν διάδοχο, όμως παρέμεινε ενεργό σε κάποιες υπηρεσίες και πολιτείες. Η Τροχαία Εθνικών Οδών (Higway Patrol) έμεινε πιστή στο ακούραστο όργανο της τάξης μέχρι σήμερα, διατηρώντας 200 περιπολικά στην Καλιφόρνια το 2018. Τη σήμερον ημέρα είχε απομείνει μόλις ένα σε υπηρεσία, καθαρά για ιστορικούς λόγους. Κι αυτό βγήκε στη σύνταξη, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους σε μια καριέρα 36 ετών!

Διαβάστε επίσης: Ομάδα Σίγμα: Γκάζια στην υπηρεσία του νόμου (+video)

Την κίνηση του τροχοφόρου αστυνόμου αναλάμβανε ένας ατμοσφαιρικός V8 4.6 λίτρων, με απόδοση 235 ίππων και 379 Nm. Οι πίσω τροχοί παραλάμβαναν την ισχύ μέσω 4τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, επιταχύνοντας το αμάξωμα των 1.800 κιλών στα 100 χλμ./ώρα από στάση εντός 8,9 δλ. και ξεπερνώντας τα 200 χλμ./ώρα τελικής. Highlight του Crown Victoria ήταν η ανεξάρτητη ανάρτηση 4 συνδέσμων πίσω, σε μια εποχή που οι άκαμπτοι άξονες έδιναν και έπαιρναν στα αμερικανικά αυτοκίνητα, ακόμα και τα muscle cars.

Δείτε ακόμα: Το αυτοκίνητο που ταπείνωσε την αστυνομία (+video)

https://twitter.com/i/status/1300630260275265537

Get it on Google Play Download on the App Store