Το αυτοκίνητο που ταπείνωσε την αστυνομία (+video)

Στο πέρας των ετών ακούει κανείς αμέτρητες ιστορίες παρανομίας και underground καταστάσεων. Σίγουρα θα έχει πιάσει το αυτί σας μια αφήγηση του στυλ «δεν μας προλάβαιναν οι αστυνομικοί» ή «μια φορά ο Καταραμένος…». Ένα περιστατικό ωστόσο είναι επικυρωμένο με το βουλοκέρι της ιστορίας και παραλίγο να προκαλέσει πολιτική αναταραχή. Στο επίκεντρο, το Opel Omega.

Στην αυγή της δεκαετίας του ’90 τα γρήγορα σεντάν κέρδιζαν ολοένα περισσότερους υποστηρικτές. Ο συνδυασμός γκαζιού επιπέδου supercar και καθημερινής ευχρηστίας, αποτελούσε για πολλούς τη χρυσή τομή. Οι BMW M5 E34 και Mercedes W124 E500 μάχονταν για την κορυφή, με guest εμφανίσεις από το Audi 200 Turbo Quattro, την Lancia Thema 8.32 και το Ford Sierra Cosworth. Όλοι ήξεραν ωστόσο, πως BMW και Mercedes έκαναν κουμάντο. Κάτι που δεν καθόταν καλά στους συμπατριώτες της Opel.

Δείτε ακόμα: Τι καινοτομία είχε το Audi 80 του 1986;

Το Ρούσελσχαϊμ γνώριζε πως μόνο του δεν μπορούσε να κοντράρει τα «θηρία». H κορυφαία του πρόταση ήταν το Omega 3000, που απέδιδε 177 ίππους από έναν 3λιτρο V6 και μετά βίας στεκόταν δίπλα στην 525i. Εννοείται, ούτε στα όνειρα M5.

Το Omega Evolution 500 τα πήγαινε σαφώς καλύτερα, με 230 ίππους από τις περιποιήσεις της Irmscher στο κινητήρα και χορταστική εμφάνιση. Όμως εξακολουθούσε να απέχει από τις M5/E500, χώρια που ήταν έκδοση περιορισμένης παραγωγής για την εξασφάλιση ομολογκασιόν στο DTM. Κάπου εδώ μπαίνει στο τοπίο η Lotus.

Η βρετανική εταιρία, όπως και η Porsche από Γερμανία μεριά, προσέφερε τις υπηρεσίες τις σε όποιον πλήρωνε. Η Lotus διατηρούσε μακρά και επιτυχημένη εμπειρία στην μετατροπή οικογενειακών σεντάν σε κυνηγούς υπερ κατασκευών (βλέπε Ford-Lotus Cortina), οπότε ήταν η καθ’ ύλην αρμόδια για να κάνει «μάγκα» την Opel. Όμως ουδείς γνώριζε, ενδεχομένως ούτε οι ίδιοι, πόσο μακριά θα έφταναν και τι πάταγο θα προκαλούσαν με το ταπεινό Omega.

Ως βάση επιλέχθηκε το προαναφερθέν Evolution 500. Το bodykit διατηρήθηκε σχεδόν αυτούσιο, με τους μηχανικούς του «Λωτού» να βάζουν χέρι στα πάντα κάτω από αυτό. Το μοτέρ υπερκυβίστηκε στα 3.6 λίτρα, αλλάχθηκαν τα περισσότερα σωθικά και προστέθηκαν δυο τούρμπο T25 της Garrett. Το κιβώτιο που ανέλαβε να ανταπεξέλθει στον ασήκωτο φόρτο, ήταν το 6άρι της Corvette C4 ZR1. To μπλοκέ διαφορικό, από Holden V8 Commodore. Τα ελαστικά παρόμοιων προδιαγραφών με αυτά της Esprit Turbo SE, τα φρένα της Alcon (328 χλστ. δίσκοι με τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός, 300 χλστ. με διπίστονες πίσω), οι 17άρες ζάντες της Ronal, τα ελαστικά ήταν Goodyear Eagle F1 και η φυσικά, η ανάρτηση σεταρίστηκε από τους γκουρού του Heathel, μετά από εξαντλητικές δοκιμές στην ιδιόκτητη πίστα.

Διαβάστε επίσης: Ποια τεχνολογία της Porsche είχε το VW Corrado;

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό. Το Lotus Omega (ή Carlton) απέδιδε 382 άλογα στις 5.200 σ.α.λ. και 568 Nm στις 4.200 σ.α.λ., εκ των οποίων τα 470 Nm από τις 2.000 σ.α.λ. Ηλεκτρονικός περιοριστής φρόντιζε ώστε να μη διοχετεύονται πάνω από 400 Nm με φουλ γκάζι και 1η, αυξάνοντας την μακροζωΐα του κιβωτίου και μειώνοντας το σπινάρισμα. Το Omega, από εκεί που δεν ασχολούνταν καν τα υπερ σεντάν μαζί του, γύρισε το παιχνίδι και έφτασε να μην τα βλέπει εκείνο! Τα 100 χλμ./ώρα έρχονταν σε 5,1 δλ. και η τελική περιοριζόταν ηλεκτρονικά στα 285 χλμ./ώρα, όμως με ένα απλό τρικ έφτανε στα 305 χλμ./ώρα: αν βάραγες κόφτη στροφών με 5η, έφτανες στα 285 χλμ./ώρα. Εκεί ο περιοριστής μπερδευόταν και έβγαινε εκτός λειτουργίας, αφήνοντας ελεύθερη την 6η σχέση να ξεπεράσει τα 300 χλμ./ώρα!

Η ταχύτητα του τετράθυρου Lotus ήταν τόσο συγκλονιστική, ώστε συγκρινόταν πλέον με supercars. Για την ακρίβεια, ήταν ταχύτερο από τα περισσότερα! Οι Ferrari 348 GTS και Porsche 964 Turbo δεν μπορούσαν να το ακολουθήσουν σε ευθεία, ούτε σε στροφές. Η Testarossa το κοντράριζε από στάση, όμως σε ρεπρίζ και στροφιλίκι έβλεπε επίσης τις διπλές απολήξεις και την αεροτομή του Omega. Σε κάποιες περιπτώσεις, κομμάτι ιερόσυλες, το μεταλλαγμένο Opel έμπαινε στο ίδιο ζύγι με την Ferrari F40! Για να έχουμε μια αντιστοιχία με το σήμερα, φανταστείτε ένα Insignia να είναι ταχύτερο παντού από την 488 GTB, κατά συνθήκη από την 812 Superfast και να συγκρίνεται με την SF90 Stradale. Ασύλληπτο; Για το 1990, καθόλου.

Έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1992, πουλώντας 950 κομμάτια (320 Carlton, 630 Omega). O στόχος της Lotus ήταν στα 1.100, όμως ύφεση και υψηλή τιμή (48.000 λίρες, κοντά στις 130.000 σημερινά ευρώ) κράτησαν το απίστευτο δημιούργημα μακριά. Από φήμη, πάντως, όχι μόνο έπιασε τους στόχους, αλλά έθεσε ιστορικά υψηλά – ειδικά για τα δεδομένα της χώρας. Υπεύθυνο, το Omega με αριθμό πινακίδας «40RA».

Διαβάστε επίσης: Ομάδα Σίγμα: Γκάζια στην υπηρεσία του νόμου (+video)

Στις 26 Νοεμβρίου του 1993, αναφέρθηκε η κλοπή του εν λόγω αυτοκινήτου στα Δυτικά Μίντλαντς. Τα γεγονότα των επόμενων μηνών έδειξαν πως οι δράστες, μόνο για συλλογή δεν το ήθελαν. Οι κλέφτες του Carlton πραγματοποίησαν σωρεία ληστρικών επιδρομών σε κάβες, σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα, αποσπώντας κλοπιμαία (ποτά, τσιγάρα κλπ) αξίας άνω των 20.000 λιρών. Όλες οι ληστείες γινόντουσαν μεταξύ 12 και 5 το πρωί. Την ημέρα η συμμορία έκρυβε το Lotus και τη νύχτα έβγαινε παγανιά. Η αστυνομία, παρότι ήξερε τις πινακίδες και ενεπλάκη πολλές φορές σε καταδίωξη, δεν κατάφερε ποτέ να πιάσει τους δράστες. Ο λόγος; Απλούστατα, τα περιπολικά δεν μπορούσαν να το ακολουθήσουν (δεν είχαν Ομάδα Σίγμα οι Άγγλοι)!

Σε ένα περιστατικό μάλιστα, αναφέρεται πως το Carlton ξέφυγε ακόμα και από το ελικόπτερο της αστυνομίας! Οι τοπικές αρχές κοινοποίησαν επιστολές στο αρμόδιο υπουργείο, με τις οποίες δήλωναν ανήμποροι να ανταπεξέλθουν. Οι επιστολές αυτές διέρρευσαν και «η συμμορία με το Carlton» άρχισε να εξελίσσεται σε ένα είδος λαϊκού ήρωα. Οι αστυνομικοί εξέφραζαν την οργή τους για τον εξευτελισμό και ζητούσαν τη βοήθεια της πολιτείας. Τότε, ήρθε στο βρετανικό κοινοβούλιο μια πρωτοφανής πρόταση: να απαγορευτεί η χρήση του Lotus Carlton! Κάτι που σήμαινε πως όσοι το είχαν αγοράσει είτε θα έμεναν αμανάτι, είτε η Vauxhall θα αναγκαζόταν να τα αγοράσει πίσω!

Δείτε ακόμα: Όταν η Mercedes πήγε να «ξεκάνει» την BMW

Οι αρμόδιοι βουλευτές χαρακτήριζαν «επικίνδυνο» και «παράλογο ένα οικογενειακό 285 χλμ./ώρα». Η απάντηση που έλαβαν από Vauxhall και Lotus, ήταν πως αν απαγορευόταν το Carlton, θα έπρεπε να απαγορευτούν όλα τα αυτοκίνητα που ήταν πιο γρήγορα από τα ταχύτερα περιπολικά. Κάπως έτσι, με συμμάχους αντιπολίτευση και κοινή γνώμη/λογική, η βουλή απέρριψε την τροπολογία Carlton. Η ιστορία της συμμορίας δε, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Luc Besson και τη δημιουργία των ταινιών Transporter! Το Carlton «40RA» και οι επιβάτες του, δεν συνελήφθησαν ποτέ. Στο video, οι Σουηδοί αστυνομικοί μιμούνται τους Άγγλους συναδέλφους τους

Get it on Google Play Download on the App Store