Ασύλληπτο Yugo 16.4 λίτρων και 920 ίππων! (+videos)

Το καμάρι της άλλοτε γιουγκοσλαβικής βιομηχανίας, θεωρείται από πολλούς ως το χειρότερο αυτοκίνητο που κύλησε τους τροχούς του σε δημόσιο δρόμο. Έχουμε αναλύσει στο παρελθόν τους λόγους που κάτι τέτοιο δεν ισχύει, σε μια προσπάθεια να βγάλουμε κάμποση από την «ρετσινιά» που καλύπτει την ιστορία του Yugo. Γρήγορο πάντως, δεν μπορεί να το αποκαλέσει κανείς.

Πρωταγωνιστής σε διάφορα -πετυχημένα ως επί το πλείστον- ανέκδοτα για τις επιδόσεις του, το γιουγκοσλαβικό μικρό δεν ασχολήθηκε ποτέ με την ταχύτητα. Εργοστασιακά τουλάχιστον, γιατί από πλευράς βελτίωσης έχουμε δει ουκ ολίγα «πιστόλια» – και στη χώρα μας. Σαν το συγκεκριμένο «τέρας» όμως, αμφιβάλλουμε αν υπάρχει όμοιο.

Δείτε ακόμα: Zastava Yugo Koral με ελληνική υπογραφή!

Ξεκινάμε από τα απλά. Βρίσκεται στην Αμερική, όπου το πρώτο στάδιο βελτίωσης είναι η τοποθέτηση V8 κινητήρα. Δύσκολο για τη μικρή καρότσα του Yugo, αλλά έγινε. Βέβαια, δεν μιλάμε για κάποιο μικρό μοτέρ. Ακόμα και για τα δεδομένα των Η.Π.Α., 8.2 λίτρα θεωρούνται υπερβολή. Ο ατελείωτος κινητήρας προέρχεται από Cadillac Eldorado του 1970 και αποδίδει 400 ίππους, μαζί με 746 Nm ροπής. Επειδή προφανώς δεν ήταν αρκετά για ένα αυτοκίνητο 3,5 μέτρων και 825 κιλών, βελτιώθηκε ώστε να φτάσει στα 460 άλογα.

Οι αλλαγές σε αμάξωμα, σασί και ανάρτηση προφανώς είναι αμέτρητες, όμως τελικά το project υλοποιήθηκε. Όμως λόγω του ότι ούτε τα 460 άλογα έφταναν, ο Jim McKamey τοποθέτησε άλλο ένα μοτέρ πίσω! Κοινώς, έχουμε να κάνουμε με το μοναδικό δικινητήριο Yugo στον πλανήτη, συνδυαστικής χωρητικότητας 16.4 λίτρων και απόδοσης 920 ίππων! Το αυτοκίνητο μάλιστα συμμετέχει κανονικά σε αγώνες autocross, όπου δυσκολεύεται σε αρκετά σημεία να περάσει τις κορύνες λόγω πλάτους.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοστολογείται ένα άψογο Yugo;

Το δύσκολο έργο της μετάδοσης έχει αναλάβει ένα τριτάχυτο αυτόματο κιβώτιο, επίσης από Eldorado 8ης γενιάς, με το 16κύλινδρο Yugo να είναι τετρακίνητο. Το βάρος έχει φτάσει πλέον στα 1.905 κιλά, όμως όπως θα παρακολουθήσουμε η επιτάχυνση επ’ ουδενί δεν αποτελεί πρόβλημα. Ούτε φυσικά ο ήχος, με την απόκοσμη βροντή δυο V8 από τα βάθη των 70’s. Για όποιον ενδιαφέρεται μάλιστα, το Yugo…V16 πωλείται έναντι 25.500 δολαρίων.

Get it on Google Play Download on the App Store