Bugatti Chiron «ρίχνει» σε Formula 1! (+video)

Η Bugatti Chiron είναι ένα από τα ορόσημα της ταχύτητας σε αυτοκίνητο παραγωγής. Κινούμενη απόδειξη του πόσο έχει προοδεύσει η αυτοκίνηση, ώστε πλέον χρειάζεται ηλεκτρονικός περιοριστής για να μείνει ένα τετράτροχο που μπορεί να κυκλοφορεί κανονικότατα σε δημόσιους δρόμους, στα 420 χλμ./ώρα. Βάλτε και μια επιτάχυνση 2,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, σε συνδυασμό με τους 1.500 ίππους και τα 1.600 Nm του 8.0 W16 quad turbo, και έχετε μια κατασκευή επιπέδου F1 περασμένων δεκαετιών.

Το carwow θέλησε να διαπιστώσει πώς στέκεται η Chiron δίπλα σε ένα μονοθέσιο της κορωνίδας του motorsport, αλλά όχι από τα 90’s ή τα 80’s. Πλάι στο hypercar από το Molsheim δεν έβαλε απλά έναν πρόσφατο εκπρόσωπο της F1, αλλά την κατασκευή που έκανε το ντάμπλ πριν 10 χρόνια! Η Red Bull RB7 κέρδισε τους 12 από τους 19 αγώνες της σεζόν του 2011, χαρίζοντας στην αυστριακή ομάδα τον τίτλο στους Κατασκευαστές και στον Sebastian Vettel τον δεύτερο συνεχόμενο στους Οδηγούς. Με 750 ίππους από τον ατμοσφαιρικό 2.4 V8 RS27 της Renault για 650 κιλά, δεν τίθεται θέμα καν αναλογία κιλών ανά ίππο: κάθε ένα από τα 750 άλογα του μοτέρ καλείται να κινήσει μόλις 866 γραμμάρια!

Το θεριό που κρύβεται στο κέντρο της Chiron μπορεί να διαθέτει τη διπλή ισχύ, αλλά έχει να φροντίσει σχεδόν 2 τόνους (1.995 κιλά). Παρότι, λοιπόν, τα 1,33 κιλά ανά ίππο είναι εξωπραγματική επίδοση με τα δεδομένα των αυτοκινήτων παραγωγής, δίπλα στην RB7 φαντάζουν πολλά. Και μέχρις ενός σημείου, αποδεικνύονται τόσα. Πίσω, όμως, έχει η Bugatti «την ουρά»…

Μπορεί στα φρένα και το 400άρι η Chiron να έχασε (και στο δεύτερο όχι για πολύ, 9,6 δλ. αντί 9,2 δλ.), όμως στο μίλι (1.609 μέτρα) όχι απλά γέλασε, αλλά ξεκαρδίστηκε τελευταία. Το αεροδυναμικό setup της RBR «φρέναρε» το μονοθέσιο στα 320-330 χλμ./ώρα, τη στιγμή που η Bugatti επιτάχυνε αδιάκοπα μέχρι αρκετά πάνω από τα 350 χλμ./ώρα. Κι όπως θα δούμε, ξεκίνησε ένα επικό μάζεμα στο πρωταθληματικό μονοθέσιο (με τον David Coulthard κιόλας στο κόκπιτ), για να περάσει τελικά πρώτη τη γραμμή του τερματισμού! Για δείτε και πώς τα πηγαίνει κόντρα στο σήμερα της F1.

Get it on Google Play Download on the App Store