Η Ferrari Daytona SP3 βγάζει γούστα στο Spa (+video)

Η Ferrari Daytona SP3 είναι ιστορικής σημασίας για το Μαρανέλο, λόγω του θησαυρού που κρύβει στο κέντρο της. Καταρχάς έχει ατμοσφαιρικό κινητήρα, μια φιλοσοφία που σταδιακά οδεύει προς απόσυρση. Και μάλιστα πρόκειται για V12, μια διάταξη που έχει σχεδόν εξαφανιστεί από προσώπου αυτοκίνησης. Παράλληλα, δεν μιλάμε απλά για έναν δωδεκακύλινδρο χωρίς κάποιου είδους υποβοήθηση (ηλεκτροκινητήρα ή υπερτροφοδότη), αλλά για το ισχυρότερο του είδους που έχει φορέσει μοντέλο παραγωγής με σήμα το «Cavallino Rampante»!

Ο ατμοσφαιρικός V12 των 6.496 κ.εκ., που πρωτοείδαμε στην 812 Competizione, «τσίμπησε» άλλα 10 άλογα και πλέον φτάνει τους 840 ίππους στις 9.250 σ.α.λ. (κόφτης σταθερά στις 9.500 σ.α.λ.)! Ελαφρώς κερδισμένη και η ροπή, με 697 Nm (αντί 692) στις 7.250 σ.α.λ. Η ισχύς εξυπακούεται πως καταλήγει στους πίσω τροχούς, μέσω 7τάχυτου αυτόματου διπλού συμπλέκτη και ηλεκτρονικά ελεγχόμενου μπλοκέ διαφορικού. Ως αποτέλεσμα, η Daytona SP3 επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 2,85 δλ., στο 0-200 χλμ./ώρα σε 7,4 δλ. και ξεπερνά τα 340 χλμ./ώρα τελικής – επιδόσεις παρεμφερείς της 812 Competizione.

Το σχήμα του παρμπρίζ, που αγκαλιάζει την καμπίνα και δημιουργεί αίσθηση καλύπτρας, παραπέμπει ευθέως στις 330 P3/4 και P4. Το ίδιο ισχύει για τις βασικές αναλογίες του αμαξώματος, ωστόσο οι γραμμές έχουν προέλθει από τις επιταγές της αεροδυναμικής σήραγγας. Η Ferrari, δε, υποστηρίζει πως η Daytona SP3 είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στην ιστορία της. Σχεδιαστικό highlight τα συρόμενα καλύμματα για τα εμπρός φωτιστικά σώματα εμπρός και η διαμόρφωση με τις οριζόντιες γρίλιες στο πίσω, που μεγιστοποιεί την απαγωγή θερμότητας από κινητήρα-μετάδοση και τη μορφοποίηση της ροής αέρα. Τεράστιο ρόλο στην αεροδυναμική απόδοση της Daytona παίζει και το «πάτωμα». Πέρα από τον ειδικά εξελιγμένο διαχύτη, στο δάπεδο της SP3 υπάρχουν δυο ευμεγέθεις αυλοί (ή καμινάδες) που οδηγούν τον αέρα μέσα και πίσω από το αυτοκίνητο, εξάγοντάς τον σε αεραγωγούς που συναντάμε στα πίσω φτερά.

Τα παραπάνω προσόντα βρήκαν το καλύτερο μέρος για να επιδείξουν τη δυναμική τους, καθότι η δημοσιογραφική παρουσίαση της Daytona SP3 έλαβε μέρος στην πίστα του Spa Francorchamps. Η ταχύτατη βελγική πίστα έχει την ευθεία Kemmel, αμέσως μετά την τρομακτική Eau Rouge, να προσφέρει τόσο το ιδανικό σημείο προσπεράσματος στους αγώνες, όσο και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίτευξη υψηλότατων ταχυτήτων. Τα μονοθέσια της Formula 1 έχουν καταγράψει μέχρι 359,4 χλμ./ώρα, ενώ τα κορυφαία αγωνιστικά των πρωταθλημάτων αντοχής ακουμπούν τα 320 χλμ./ώρα! Για λόγους ασφαλείας (και προστασίας των 2 εκ. ευρώ που κοστίζει), οι Ιταλοί κράτησαν τα «γκέμια» στους συναδέλφους, περιορίζοντας τις βόλτες εντός πίστας σε απλά γρήγορο ρυθμό. Στους δρόμους του Σπα, ωστόσο, το Motorsport Magazine βρήκε ευκαιρία να πάει «τάπα», για ένα 0-260 χλμ./ώρα τουλάχιστον.

Get it on Google Play Download on the App Store