Η Ferrari κέρδισε δικαστήριο για αντιγραφή

Η Ferrari δεν είναι άγνωστη στα δικαστήρια. Για να ακριβολογούμε, οι Ιταλοί συνιστούν από τους πιο τακτικούς θαμώνες των δικαστικών αιθουσών καθώς, παραδοσιακά, «πυροβολούν» με μηνύσεις. Η Mansory υπήρξε ο τελευταίος αποδέκτης κλητήρα, χάνοντας την υπόθεση και κρινόμενη ως ένοχη για αντιγραφή!

Ο γερμανικός βελτιωτικός οίκος κατηγορήθηκε για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων και έκνομη αντιγραφή σχεδίου, στο μοντέλο 4XX Siracusa. Μια μεταποιημένη 488 GTB 800 ίππων, που θυμίζει τη Ferrari FXX-K εμφανισιακά. Στο Μαρανέλο δεν υποδέχθηκαν καθόλου θετικά το γεγονός ότι το 2,25 εκατ. ευρώ hypercar τους έγινε ρέπλικα, βασιζόμενη σε αυτοκίνητο 250.000 ευρώ. Οπότε κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της Mansory, αρχικά στο δικαστήριο Bundesgerichtshof, στη Γερμανία.

Τελικά, η υπόθεση κατέληξε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, το οποίο δικαίωσε τη Ferrari SpA και έκρινε ένοχη τη Mansory Design & Holding GmbH and WH για «παράβαση δικαιωμάτων σε μη κατοχυρωμένα σχέδια». Με άλλα λόγια, αντιγραφή. Τα στοιχεία που πυροδότησαν την αντίδραση των Ιταλών ήταν το εμπρός μέρος της Siracusa. Συγκεκριμένα το σχήμα «V» στο καπό και του προφυλακτήρα

Όχι ότι πίσω δεν μοιάζουν τα δυο σχέδια

Προς το παρόν δεν ανακοινώνεται η ποινή της Mansory, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δυο είναι τα τινά: είτε θα πρέπει να αποσύρει την ιμιτασιόν FXX-K, είτε θα κληθεί να πληρώσει δικαιώματα στη Ferrari. Όποια κι αν είναι η τιμωρία, δημιουργείται δεδικασμένο και στέλνει μήνυμα σε άλλους βελτιωτές, που παρουσιάζουν προτάσεις «εμπνευσμένες» από supercars.

Get it on Google Play Download on the App Store