Η Nissan καταργεί ιστορικό της μοντέλο

Το όνομα δεν αρκεί να σε σώσει τη σήμερον ημέρα, τουλάχιστον όσον αφορά τα αυτοκίνητα. Οι τάσεις της αγοράς είναι αμείλικτες, ασταμάτητες και παν μοντέλο απροσάρμοστο, αναπόφευκτα οδηγείται σε κατάργηση. Αν είναι και σεντάν, τότε το τέλος σχεδόν προδιαγράφεται. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το Nissan Maxima.

To ιαπωνικό μεσαίο αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μοντέλα του Ιάπωνα κατασκευαστή, διάγοντας εμπορικό βίο εδώ και 42 ολόκληρα χρόνια. Οκτώ γενιές (4η και 5η είδαμε στην Ευρώπη) και πάνω από 4 εκατομμύρια πωλήσεις -μόνο στις Η.Π.Α.- αργότερα, το Maxima ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει μέσα στον επόμενο χρόνο για τον κλασικό λόγο «συνταξιοδότησης» τετράθυρου εκπροσώπου: την κατάρρευση των πωλήσεων λόγω SUV, αλλά και τη στροφή στα ηλεκτρικά. Το δεύτερο μακροβιότερο όνομα της Nissan (μετά το Skyline) έχει δει τη ζήτηση να μειώνεται πάνω από 50% σε διάστημα διετίας επί αμερικανικού εδάφους, καθώς από τις 35.076 ταξινομήσεις το 2019 έπεσε στις 16.386 πέρσι.

Το άλλοτε best seller στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει παραδώσει εδώ και αρκετά χρόνια τη σκυτάλη στο X-Trail (Rogue εκεί), περιοριζόμενο σε υποστηρικτικό ρόλο στη γκάμα και με τη μορφή του σπορ σεντάν. Η τελευταία γενιά του Maxima παρουσιάστηκε το 2015, προσφερόμενο μόνο με τον ατμοσφαιρικό V6 των 3.5 λίτρων και απόδοση 300 ίππων στις 6.400 σ.α.λ./354 Nm στις 4.400 σ.α.λ. Αποκλειστικά μπροστοκίνητο και με κιβώτιο CVT, αλλά ταχύτατο κι αποτελεσματικό σε ευθεία-στροφές: 0-100 χλμ./ώρα σε 5,9 δλ., 400άρι σε 14,4 δλ. με ταχύτητα εξόδου 163 χλμ./ώρα και skid pad στα 0,87 G. Αρκετά δελεαστική και η τιμή, που ξεκινά από τις 37.840 δολάρια (36.990 ευρώ) για ένα δυναμικό σεντάν 4,9 μέτρων, με 300 άλογα και V6 μοτέρ κάτω από το καπό.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν καταλαβαίνουν. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας: «Το Maxima είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα της Nissan στη Βόρεια Αμερική. Την Τετάρτη, 3 Αυγούστου, ανακοινώσαμε στους υπαλλήλους, τους προμηθευτές και τους αντιπροσώπους μας ότι η παραγωγή του σημερινού Maxima θα τερματιστεί στα μέσα του 2023. Ως μέρος του σχεδίου Ambition 2030 της Nissan, η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στα ηλεκτρικά οχήματα και τις προηγμένες τεχνολογίες και έως το 2030, το 40% των πωλήσεων θα αφορούν EVs, με πολλά μοντέλα να εξηλεκτρίζονται».

Get it on Google Play Download on the App Store