Η Porsche 911 Turbo διέλυσε ρεκόρ ανάβασης (+video)

Την 911 Turbo S την έχουμε συνηθίσει να «παίρνει ζωές» σε dragster, κάνοντας μέχρι hypercars να ψάχνουν μέρος για περισυλλογή. Η μέγιστη -από πλευράς ισχύος και χαρακτηριστικών- Porsche όμως, κάνει εξαιρετική δουλειά και στις στροφές. Με προσόντα όπως ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση, torque vectoring, ενεργά αμορτισέρ και κεραμικά δισκόφρενα, η ισχυρότερη 992 ξέρει να στρίβει και να φρενάρει όσο καλά γκαζώνει.

Οι αρετές του γερμανικού supercar αποτυπώθηκαν πλήρως στη θρυλική ανάβαση Pikes Peak, όπου έθεσε νέο ρεκόρ για αυτοκίνητο παραγωγής! Μια 911 Turbo S, με οδηγό τον David Donner (παλιά καραβάνα στο Pikes Peak), επέστρεψε στην ιστορική διαδρομή έπειτα από την προ τριμήνου νίκη της στην 100η διοργάνωση, με μόνο σκοπό την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών, για αυτοκίνητο δρόμου. Στόχος; Ο χρόνος των 10 λεπτών και 18,4 δλ., που είχε καταγραφεί το 2019 από τη Bentley Continental GT 6.0 TSI W12. Με δεδομένο πως η Porsche είναι ισχυρότερη (650 άλογα αντί 635) και πολύ ελαφρύτερη (1.640 κιλά αντί 2.244) από τη Bentley, τα προγνωστικά ήθελαν ακλόνητο φαβορί την «υπερταχεία» από το Τσουφενχάουζεν. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, ήταν πιο πανηγυρικά από όσο θα περίμεναν και οι Γερμανοί.

Τα 1.525 μέτρα της διαδρομής, οι 156 στροφές και η υψομετρική διαφορά των 1.441 μέτρων (στα 2.835 μέτρα υψόμετρο ξεκινά η ανάβαση, στα 4.302 χλμ. ολοκληρώνεται) καλύφθηκαν σε μόλις 9 λεπτά και 35,5 δλ., διαλύοντας το ρεκόρ της Continental GT κατά 25,9 δλ.! Το αυτοκίνητο που ισοπέδωσε τα χρονόμετρα έφερε μόνο τις απαραίτητες αλλαγές ασφαλείας (roll cage, αγωνιστικές ζώνες ασφαλείας-κάθισμα, σύστημα πυρόσβεσης), συν τις εξίσου απαραίτητες τροποποιήσεις στον 3.8 twinturbo εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, λόγω υψόμετρου (μετατροπές που συνόδευαν και τη Bentley), και τα προαιρετικά ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2R.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 911 Turbo S λίγο έλειψε να σπάσει το ρεκόρ πριν 3 μήνες, σε βρεγμένες συνθήκες, όταν κέρδισε την κατηγορία αυτοκινήτων παραγωγής. Τότε είχε σημειώσει χρόνο 10 λεπτών και 34 δλ., δεσμευόμενη να επέστρεφε στο στεγνό για την αποκατάσταση της τάξης. Κάτι που εκπλήρωσε, με άνεση. Δυστυχώς video από τη δεύτερη προσπάθεια δεν έχουμε ακόμα, οπότε θα συμβιβαστούμε με το «βρεγμένο».

Get it on Google Play Download on the App Store