Η Ρωσία απειλεί με σκληρά αντίποινα τις εταιρίες

Η Ρωσία φέρεται να είναι έτοιμη για δραστικά μέτρα κόντρα στις κυρώσεις που τις επιβάλλονται, απειλώντας τους κατασκευαστές που αποχωρούν από την εγχώρια αγορά με πολύ σκληρά αντίποινα.

Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος έδωσε το στίγμα, αναφέροντας πως είναι πιθανή ακόμα και η κρατικοποίηση εργοστασίων όσων εταιριών -συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών- ανακοινώνουν παύσεις παραγωγής και εξαγωγών στη χώρα: «Η Ενωμένη Ρωσία προτείνει την κρατικοποίηση των εργοστασίων όσων εταιριών ανακοινώνουν την έξοδό τους ή παύση παραγωγής στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», είπε ο Andrei Turchak σύμφωνα με το Reuters. Και συνέχισε: «Θα εφαρμόσουμε σκληρά αντίποινα, σε πλήρη εναρμόνιση με τη νομοθεσία του πολέμου».

Μέχρι στιγμής ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει οι BMW, Ford, Volvo, Renault, VW, Stellantis, Mercedes και Porsche ενώ σήμερα προστέθηκαν στη λίστα η Ferrari με τη Lamborghini. Το Hyundai Group, που έχει τεράστιο μερίδιο αγοράς στη χώρα, επίσης ανακοίνωσε παύση παραγωγής, αλλά ξεκαθάρισε πως αναγκάστηκε σε αυτή την κίνηση λόγω προβλημάτων με τους προμηθευτές και διευκρίνισε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχει επανεκκινήσει. Στο μεταξύ, τώρα, η Renault έχει την AvtoVAZ, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τη μητρική εταιρία της Lada: της δημοφιλέστερης μάρκας στη Ρωσία, δηλαδή. Η AvtoVAZ ανακοίνωσε πως θα αναζητήσει συνεργασία με εγχώριους προμηθευτές, προκειμένου να συνεχίσει την παραγωγή.

Σε άλλα σχετικά νέα, η Shell δήλωσε πως σταματά την αγορά αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, σταματά τη λειτουργία των πρατηρίων αλλά και κάθε δραστηριότητας εκεί, ξεκινώντας παράλληλα τη σταδιακή απεμπλοκή από κάθε είδους σύμπραξη με ρωσικές εταιρίες πετρελαιοειδών. Μια ανακοίνωση που ήρθε λίγο νωρίτερα, από την εξαγγελία των Η.Π.Α. περί απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Get it on Google Play Download on the App Store