To ηλεκτρικό «Batmobile» των 1.000 ίππων

Το ηλεκτρικό – που θυμίζει μικρογραφία Batmobile – αγωνιστικό ζυγίζει κάτω από 1 τόνο, έχει ισχύ 1.000 ίππων και όπως καταλάβατε κι εσείς, είναι… άπιαστο. Αποτελεί δημιούργημα μιας ομάδας φιλόδοξων ανθρώπων και ονομάζεται McMurtry Speirling. Είναι μονοθέσιο και στόχο έχει να κατεβάσει όσο μπορεί τα χρονόμετρα. Για την ανάπτυξή του απαιτήθηκε η βοήθεια του πρώην οδηγού δοκιμών στη Formula 1, Μαξ Τσίλτον, ο οποίος το εξέλιξε όσο μπορούσε, με το αποτέλεσμα να είναι… εκρηκτικό.

Πριν αναφερθούμε, όμως, στο τι μπορεί να κάνει, έχει σημασία να αποκαλυφθούν μερικά από τα στοιχεία του, όπως για παράδειγμα οι ανεμιστήρες που είναι τοποθετημένοι κάτω από το δάπεδο. Αυτοί μπορούν να ενεργοποιηθούν προκειμένου να προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα κάθετης δύναμης, μέσω του φαινομένου Venturi. Εφόσον τεθούν σε λειτουργία, οι μηχανικοί μπορούν να αφαιρέσουν την πίσω πτέρυγα, εξοικονομώντας βάρος και μειώνοντας τα επίπεδα οπισθέλκουσας.

McMurtry Speirling

Με την πτέρυγα στη θέση της, πάντως, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες στις ευθείες, με τους ανεμιστήρες να αναλαμβάνουν δράση στις στροφές. Το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τα 300 χλμ./ώρα σε κάτω από 9 δλ. και να ξεπεράσει τα 321 χλμ./ώρα. Μάλιστα, για 30 λεπτά μπορεί να επιχειρήσει στην κατηγορία των αυτοκινήτων GT3, σαν να είναι κι αυτό τέτοιο. Σε… κανονικές συνθήκες, πάντως, μπορεί να προσφέρει αυτονομία 563 χιλιομέτρων.

Με μήκος 3.300 χλστ. και πλάτος 1.500 χλστ., δεν είναι μεγαλύτερο από ένα αυτοκίνητο της Formula 1 της δεκαετίας του ’60, κάτι το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους μηχανικούς να τοποθετήσουν την μπαταρία σχήματος U, περιμετρικά του cockpit. Για το μέλλον σχεδιάζεται και έκδοση παραγωγής, με τις ανακοινώσεις να ακολουθούν αργότερα μέσα στη χρονιά.  Όσον αφορά στην αγωνιστική του έκδοση, θα δώσει το «παρών» στο φεστιβάλ ταχύτητας στο Goodwood της Αγγλίας (23-26 Ιουνίου). Το είχε κάνει και πέρυσι, απλά τότε δεν είχε αντίπαλο το χρονόμετρο.

Get it on Google Play Download on the App Store