Καταλύτης κάνει φτερά σε χρόνο dt! (+video)

Στο στόχαστρο των κλεφτών έχουν μπει οι καταλύτες των αυτοκινήτων, τους οποίους αφαιρούν σε χρόνο dt, χωρίς κανείς να τους πάρει είδηση. Στην Αγγλία η κλοπή των καταλυτών αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, αφού μόνο το 2019 αφαιρέθηκαν 13.000 καταλύτες, έναντι 2.000 το 2018.

Δείτε ακόμα: Συνελήφθη ο πιο «ψαγμένος» κλέφτης αυτοκινήτων!

Οι αετονύχηδες είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι που με ένα γρύλο σαν αυτό που έχουν τα βουλκανιζατέρ και ελάχιστα εργαλεία, μπορούν σε λίγα δευτερόλεπτα να κόψουν ένα καταλύτη και να γίνουν καπνός, ακόμα και τη μέρα. Τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχουν οι καταλυτικοί μετατροπές όπως ρόδιο, πλατίνα και παλλάδιο είναι αυτά που τους προσελκύουν, αφού τους πάνε για ανακύκλωση και βγάζουν αρκετά χρήματα.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα και ειδικά τα Toyota που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες βρίσκονται ψηλά στην προτίμηση των κλεφτών, αφού οι καταλύτες τους είναι επιβαρυμένοι με λιγότερα καυσαέρια. Επίσης, τα crossover και SUV αποτελούν συχνούς και «εύκολους» στόχους, γιατί είναι πιο ψηλά και η πρόσβαση στον καταλύτη είναι πιο εύκολη. Μάλιστα, η Toyota Αγγλίας δίνει συμβουλές στους κατόχους των μοντέλων της, εστιάζοντας στα δεύτερης και τρίτης γενιάς Prius, καθώς και στο δεύτερης γενιάς Auris, που αποτελούν συχνότερα θύματα.

Δείτε ακόμα: Γιατί τα ποντίκια τρώνε τα καλώδια στα αυτοκίνητα;

Επίσης, τυχαίνει να κλέβουν τον καταλύτη από το ίδιο αυτοκίνητο δύο φορές, όπως έγινε και στον Kris King, κάτοχο ενός Auris. Σχετικά με το συμβάν έκανε την εξής δήλωση: «Την πρώτη φορά αφαίρεσαν τον καταλυτικό μετατροπέα από το αυτοκίνητό μου τον Απρίλιο, στις 00:45. Ξύπνησα από ένα δυνατό ήχο, μετά από τον οποίο άκουσα σπιναρίσματα από ελαστικά ενός αυτοκινήτου που έφυγε. Αντικατέστησα τον καταλυτικό μετατροπέα με ένα νέο, αλλά οι γείτονές μου, μου είπαν ότι το αυτοκίνητο θα ήταν και πάλι στόχος των κλεφτών. Είχαν δίκιο. Τρεις μήνες αργότερα, οι κλέφτες επέστρεψαν, αυτή τη φορά στις επτά το πρωί.»

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, από τη στιγμή που τοποθετηθεί ο γρύλος, ο κλέφτης χρειάζεται περίπου 45 δευτερόλεπτα μέχρι να τελειώσει τη δουλειά του και να αφαιρέσει το γρύλο.

Δείτε ακόμα: Πως μπουκώνει το φίλτρο σωματιδίων βενζίνης GPF;

Get it on Google Play Download on the App Store