Lamborghini Aventador LP 780-4 με τάσια! (+video)

Παρότι η Lamborghini Aventador βρίσκεται μαζί μας εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δεν παύει να αποτελεί μια από τις πιο λαμπερές και εντυπωσιακές παρουσίες επί τροχών. Τροχοί που συνήθως αποτελούνται από πανέμορφες και πανάκριβες ζάντες. Τι δουλειά έχουν λοιπόν τάσια σε ένα αυτοκίνητο άνω των 400.000 ευρώ;

Η πρωτόγνωρη εικόνα μας έρχεται από τη Sant’Agata και αφορά την έκδοση-κύκνειο άσμα της Aventador: την LP 780-4 Ultimae. Η «Τελευταία» (όπως μεταφράζεται από τα λατινικά το «Ultimae») αποτελεί συνδυασμό των Aventador S και SVJ. Από τη μία έχουμε την πολυτέλεια και τον εξοπλισμό της S, από την άλλη τη δύναμη και το στήσιμο της SVJ. Για την ακρίβεια η Ultimae είναι ισχυρότερη από την Super Veloce Jota, προκειμένου να ισοσκελίσει τα επιπλέον 25 κιλά (1.550) και να έχει την ίδια αναλογία κιλών ανά ίππο με την SVJ (1,98).

Ο 6.5 V12, στην τελευταία του αμιγώς ατμοσφαιρική εμφάνιση (ήδη τον έχουμε δει σε υβριδική, στη Sian), παράγει 780 ίππους (+10 συγκριτικά με την SVJ) και 720 Nm, τροφοδοτώντας όλους τους τροχούς μέσω του αειθαλούς ημιαυτόματου των 7 σχέσεων. Τα στοιχεία επιδόσεων είναι κοινά με την Super Veloce, απαιτώντας 2,8 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, 8,7 δλ. για το 0-200 χλμ./ώρα και τελική 355 χλμ./ώρα.

Για να πετύχει αυτά τα νούμερα επιδόσεων, η Ultimae φοράει «παπούτσια» 255/30/R20 εμπρός και 355/25/R21 πίσω. Μια τετράδα πολυάκτινες και άκρως εντυπωσιακές ζάντες διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τον δυναμισμό της εξωτερικής σχεδίασης, οι οποίες στην προκειμένη κρύβονται πίσω από καλύμματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για το καλό τους! Η Lamborghini -και πολλοί κατασκευαστές, γενικότερα- χρησιμοποιούν προστατευτικά στις ζάντες, προκειμένου να αποφευχθούν γρατζουνιές μέχρι την παράδοση του αυτοκινήτου. Εξ ου και το εντελώς ξένο θέαμα της Aventador, με «τάσια» 20 και 21 ιντσών.

Get it on Google Play Download on the App Store