Μάρκες και μοντέλα με τα λιγότερα check engine

Μια από τις ενοχλητικές βλάβες με την οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ένας οδηγός, είναι το λαμπάκι του check engine. Κυρίως γιατί δεν γνωρίζει τι το έχει προκαλέσει. Οι πιθανές αιτίες ποικίλουν από αστοχία του αισθητήρα «λ», μέχρι σοβαρή δυσλειτουργία στον κινητήρα και τα ηλεκτρονικά. Όπως και να ‘χει, δημιουργεί ανησυχία και συνήθως επιβάλλει την επίσκεψη σε συνεργείο. Υπάρχουν κάποιες μάρκες, βέβαια, που σκοτίζουν το λιγότερο δυνατό τους οδηγούς με την εν λόγω βλάβη.

Διαβάστε επίσης: Από τι απλό μπορεί να ανάψει το Check Engine;

Το CarMD δημοσιεύει κάθε χρόνο τα αποτελέσματα της έρευνάς του. Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από όταν ξεκίνησε την ανάλυση των check engine. Πάνω από 41 εκατομμύρια οχήματα χρειάστηκαν συνεργείο λόγω της συγκεκριμένης βλάβης, ενώ μόνο πέρσι –και μόνο στην αγορά των Η.Π.Α.- 15,9 εκατ. αυτοκίνητα προσβλήθηκαν από την εν λόγω «ασθένεια»!

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η μεταβολή στα συχνότερα αίτια από το 2010 μέχρι πέρσι. Για 8 σερί χρόνια (2010-2017) ο αισθητήρας λ ήταν ο βασικός υπαίτιος για το άναμμα της αντίστοιχης λυχνίας. Το 2018 πήραν τα θέση του τα μπουζί, ενώ πέρσι ανέβηκε στην πρώτη θέση ο καταλύτης. Το κόστος επισκευής παρουσιάζει μια φυσιολογική αύξηση, δεδομένου ότι άλλαξε η βλάβη,  φτάνοντας πέρσι στα 384 δολάρια (314 ευρώ) από 305 (249 ευρώ) το 2010.

Επιστροφή στα κλασικά, ετήσια στοιχεία. Πάμε να δούμε τις επιμέρους κατηγορίες σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συχνότητα εμφάνισης check engine σε 15,6 εκατ. αυτοκίνητα μεταξύ 1 Οκτώβρη 2019 και 30 Σεπτεμβρίου 2020 και χρονολογίας από το 1996.

Μάρκες με τα λιγότερα check engines

Μοντέλα με τα λιγότερα check engines

Δείτε ακόμα: Τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα των τελευταίων 30 ετών

Μοντέλα με την πιο φθηνή επισκευή βλάβης λόγω check engine

Τι μας λένε λοιπόν τα στοιχεία; Πρώτον, ότι ο μέσος όρος μιας μάρκας δεν αντικατοπτρίζεται στα επιμέρους μοντέλα. Η Toyota δεν είναι καν στο Top 10 ως εταιρία, όμως τα αυτοκίνητά της καταλαμβάνουν 4 από τις πρώτες 10 θέσεις. Τρεις εξ αυτών, το Tacoma σε διαφορετικές χρονολογίες. Με λίγα λόγια, μπορεί Tacoma και Camry να τα πηγαίνουν εξαιρετικά, όμως η υπόλοιπη γκάμα δεν τα ακολουθεί. Κάτι που ισχύει για την Honda και το CR-V.

Διαβάστε επίσης: Έτσι σβήνουμε το λαμπάκι του Check Engine (+video)

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τη VW. Δεν υπάρχει ούτε ένα μοντέλο της στο αντίστοιχο Top 10, όμως ο μέσος όρος της σαν εταιρία την φέρνει στη 2η θέση! Αναλόγως, όλες οι υπόλοιπες φίρμες πλην Ford. Το «Μπλε Οβάλ» είναι η μοναδική εταιρία με παρουσία στην κατάταξη κατασκευαστών και μοντέλων, ούσα στην 5η θέση και έχοντας το Explorer στην 8η. Ακόμα και η Mitsubishi, που καταλαμβάνει την κορυφή, δεν έχει εκπρόσωπο στα μοντέλα!

Από εκεί και πέρα, εντύπωση προκαλεί η 3η θέση της Mercedes GLE στις πιο φθηνές επισκευές, με σχεδόν 20 δολάρια διαφορά από το επόμενο Mitsubishi Mirage (το Space Star με άλλο όνομα) και 30 από το 6ο Kia Soul.

Get it on Google Play Download on the App Store