Τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα των τελευταίων 30 ετών

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα βρίσκονται έτη φωτός μπροστά σε σχέση με τα παλαιότερα στους τομείς της τεχνολογίας, ασφάλειας, κατανάλωσης, απόδοσης κ.λπ., ενώ είναι φορτωμένα με πάρα πολλά συστήματα, αισθητήρες και έχουν γίνει πολύπλοκα. Μοντέλα προ 20 ετών για παράδειγμα, δεν είχαν ούτε υδραυλικό τιμόνι, ενώ τώρα δε νοείται καινούργιο αυτοκίνητο χωρίς σύστημα πολυμέσων, σύστημα αυτόνομης πέδησης και όλα τα γνωστά στοιχεία ανέσεων και ασφαλείας.

Δείτε ακόμα: Ποια αυτοκίνητα μένουν από βλάβη στο δρόμο

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί λένε ότι «τα καινούργια αυτοκίνητα δεν είναι τόσο γερά όσο τα παλιά». Δεν εννοούν ότι τα παλιά είναι πιο ασφαλή, αλλά ότι δεν χαλάνε. Αυτό μπορεί εν μέρει να ισχύει, αφού τα παλιά αυτοκίνητα ήταν πολύ πιο απλά μηχανολογικά, όπως επίσης και στα ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά τους συστήματα. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν και σύγχρονα αυτοκίνητα, τα οποία «δεν σπάνε, δε χαλάνε».

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποια μοντέλα από το 1990 έως σήμερα είναι τα πιο αξιόπιστα, σύμφωνα με έρευνες αξιοπιστίας:

1. Honda Civic

Για πολλά χρόνια, από το 1972 που παρουσιάστηκε μέχρι τις σύγχρονες γενιές του, το Honda Civic είναι ένα από τα πιο «γερά» αυτοκίνητα. Ειδικά το 5ης γενιάς Civic είναι ιδιαίτερα γνωστό για την αξιοπιστία του. Κατασκευάστηκε από το 1991 έως το 1995, σε μια εποχή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να προσθέτουν περισσότερη τεχνολογία στα αυτοκίνητά τους, αλλά ήταν ακόμα σχετικά απλές σε σύγκριση με τα σύγχρονα οχήματα. Παράλληλα, οι κινητήρες του, εκτός από το ότι δεν χάλαγαν, ήταν και αποδοτικοί.

2. Volvo Σειρά 900

Τα Volvo με το «σουηδικό ατσάλι», έχουν γίνει συνώνυμα της ασφάλειας και της πολυτέλειας. Τα πιο παλιά μοντέλα με το χαρακτηριστικό τετραγωνισμένο αμάξωμα όπως της Σειράς 900, είχαν μια μοναδική γοητεία για την εποχή τους και έδειχναν ανώτερης κλάσης. Επίσης, οι εκδόσεις με τον turbo κινητήρα των 2.3 λτ. είχαν και αρκετή δύναμη. Η σειρά 900 είναι γνωστή ως εξαιρετικά αξιόπιστη, αφού για χρόνια λειτουργίας δεν έβγαζε σημαντικά προβλήματα.

3. Mercedes-Benz E-Class

H W124 ήταν το πρώτο μοντέλο της Mercedes που έφερε το όνομα E-Class, ενώ ακόμα και τώρα ένα καλοδιατηρημένο μοντέλο εκπέμπει κύρος και γοητεία. Επίσης, η πρώτη E-Class είναι γνωστή στον κόσμο και στις πιάτσες των ταξί για την υψηλή αξιοπιστία της, ειδικά με τους ντίζελ που κινητήρες, οι οποίοι λειτουργούταν ατελείωτες ώρες και για εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς να βγάζουν προβλήματα.

5. Toyota Corolla

Ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο επί σειρά δεκαετιών και γνωστό για την αξιοπιστία του, είναι το Toyota Corolla. Από την έκτη γενιά και μετά άρχισε να εκσυγχρονίζεται, ωστόσο το όγδοης γενιάς Corolla, είναι αυτό που αναφέρεται από τις έρευνες ως το πιο αξιόπιστο. Corolla E110 κυκλοφορούν μέχρι σήμερα στους δρόμους και συνεχίζουν να γράφουν χιλιόμετρα με ευχαριστημένους ιδιοκτήτες.

6. Mitsubishi Lancer

H Mitsubishi είχε μακρόχρονη ιστορία στη μικρομεσαία κατηγορία με το Lancer, το οποίο αποτελούσε πάντοτε ένα από τους βασικούς αντιπάλους του Corolla. Μπορεί τα Lancer Evolution και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα να ανέβασαν το ίματζ του, όμως εμπορικά το Lancer δεν είχε την επιτυχία του ομοεθνή ανταγωνιστή του. Παρόλα αυτά ήταν ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο, ειδικά στην έκτη γενιά του, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα ψηλά στις λίστες κατάταξης, όσον αφορά τη μικρή συχνότητα βλαβών.

7. Mazda MX-5

Από τα πιο δημοφιλή ρόουντστερ αυτοκίνητα παγκοσμίως, δεν είναι άλλο από το Mazda MX-5, το οποίο χρόνια τώρα προσφέρει άφθονες δόσεις οδηγικής απόλαυσης, σε προσιτές τιμές. Το νέο MX-5, αν και δεν έχει πολλά χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε, έχει ξεχωρίσει για την αξιοπιστία του, σύμφωνα με το αμερικανικό Consumer Reports. Πολλοί το εμπιστεύονται, όχι μόνο για την Ιαπωνική του καταγωγή, αλλά και γιατί κατασκευάζεται στην Ιαπωνία.

Δείτε ακόμα: Kia και Hyundai πρώτες στο Top10 αξιοπιστίας

Πηγές: Consumer Reports, J.D. Power και Topseed.

Get it on Google Play Download on the App Store