«Μάστορας» του GR Yaris το MINI JCW GP (+video)

Έπειτα από δυο νίκες απέναντι στο Honda Civic Type R, το Toyota GR Yaris κατεβαίνει με τον αέρα του νικητή στις κόντρες. Αέρα που του έκοψε εμφατικά το MINI JCW GP.

Το carwow έθεσε τα δυο hot hatches ενώπιος ενωπίω, σε συνθήκες που –όπως και με το Type R- ευνοούσαν το τετρακίνητο Yaris. Οι 261 ίπποι και τα 360 Nm του τρικύλινδρου 1.600άρη τούρμπο συνεργάζονται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο και –στο στεγνό- επιταχύνουν τα 1.280 κιλά του GR στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 5,5 δλ., μέχρι τον κόφτη των 230 χλμ./ώρα. Κατά μία έννοια, η κόντρα με το MINI ήταν παρόμοιων προδιαγραφών με αυτή του Honda. Το GP όμως δεν είναι Type R…

Ο 2λιτρος τετρακύλινδρος τούρμπο αποδίδει μεν 306 ίππους (320 το «Τάπερ»), αλλά ρεφάρει με 450 Nm ροπής (400 Nm ο 2λιτρος VTEC Turbo). Κυριότερα, το βρετανικό «πυροβόλο» διαθέτει 8άρι αυτόματο κιβώτιο και ζυγίζει μόλις 1.255 κιλά. Όχι μόνο είναι ελαφρύτερο από το Civic δηλαδή (1.380 κιλά), αλλά και από το Yaris. Με λίγα λόγια, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Στην εκκίνηση πάντως δεν φάνηκε. Το GR-Four εκτίναξε το Yaris και άφησε το JCW κοντά στις τρεις  καρότσες πίσω! Μόλις βρήκε πρόσφυση όμως, έκανε το Toyota να μοιάζει ανυπεράσπιστο. Ο τρόπος που μαζεύει την διαφορά προκαλεί δέος, άσχετα που καταφέρνει να κερδίσει στο photo finish. Στις ρεπρίζ φάνηκε το πραγματικό κενό που χωρίζει τα δυο αυτοκίνητα στις επιδόσεις. Σε στεγνό εξάλλου, το MINI ανακοινώνεται στα 5,2 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και φτάνει μέχρι τα 265 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store