GR Yaris ρίχνει καρότσα σε Civic Type R (+video)

Το μικρό hot hatch GR Yaris θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό σε συγκρίσεις επιταχύνσεων με πολλά και διάφορα μοντέλα, όπως στην προκειμένη περίπτωση όπου στήνεται δίπλα σε ένα Civic Type R.

Δείτε ακόμα: Οι τιμές των νέων Honda Civic Type R στην Ελλάδα

Μεταξύ τους τα δύο αυτοκίνητα, πέρα από την Ιαπωνική καταγωγή και τα 6άρια μηχανικά κιβώτια δεν έχουν κανένα άλλο κοινό στοιχείο, παρά μόνο πολλές διαφορές σε κάθε επίπεδο. Πριν όμως δείτε το βίντεο, ας υπενθυμίσουμε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά των δύο σπορ αυτοκινήτων, ξεκινώντας από το GR Yaris.

Ο πανίσχυρος 1.600άρης 3κύλινδρος turbo φτάνει τους 261 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και τα 360 Nm ροπής στις 3.000-4.600 σ.α.λ. Το βάρους 1.280 κιλών GR Yaris πετυχαίνει αναλογία βάρους/ισχύος 4,9 κιλά/ίππο, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 5,5 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 230 χλμ./ώρα (ηλεκτρονικά περιορισμένη). Επίσης, έχει ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στο Civic Type R. Αυτό της ρυθμιζόμενης τετρακίνησης, που το βοηθά πολύ ειδικά στην επιτάχυνση από στάση με βρεγμένο οδόστρωμα.

Δείτε ακόμα: «Χάζεψε» το δυναμόμετρο το Toyota GR Yaris (+video)

Ο αντίπαλος «μαχητής» διαθέτει περισσότερη δύναμη από τον 2.0 λτ. VTEC Turbo των 320 ίππων 6.500 σ.α.λ. και 400 Nm ροπής στις 2.500-4.500 σ.α.λ. Η επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 5,8 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 272 χλμ./ώρα. Με το βάρος των 1.380 κιλών προσφέρει καλύτερη αναλογία κιλών/ίππο (4,3 κιλά/ίππο).

Στην εκκίνηση, το GR Yaris με την καλύτερη πρόσφυση πετάγεται μπροστά και τελικά ρίχνει μια καρότσα στο Type R, το οποίο μείωσε σημαντικά τη διαφορά προς τη γραμμή του τερματισμού. Στην επιτάχυνση εν κινήσει το Honda άφησε πίσω το Toyota, όμως ο μικρός «δαίμονας» κέρδισε στα φρένα.

Δείτε ακόμα: «Ματσάρα» μεταξύ i30 N και Civic Type R (+video)

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο από το carwow:

Get it on Google Play Download on the App Store