«Πόλεμος» MINI GP – Honda Civic Type R (+video)

Τέτοιες λέξεις καλό είναι να αποφεύγονται βέβαια, με όσα γίνονται στο Αιγαίο και την τεταμένη χημεία με τους γείτονες. Όμως η συνάντηση των MINI JCW Works GP και Honda Civic Type R, είναι ακριβώς αυτό: πόλεμος. Στους εμπρός τροχούς, συγκεκριμένα.

Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το ταχύτερο MINI όλων των εποχών, κατέστη σαφές πως το βρετανικό hot hatch έρχεται να αποτελέσει το «τρίτο πρόσωπο» στη σχέση Civic Type R – Renault Megane R.S. Trophy-R. Το γαλλο-ιαπωνικό δίπολο κυριαρχεί στις πίστες και τις συγκρίσεις των απανταχού petrolheads, με το GP να έχει όλα τα φόντα να μπει σφήνα. Με και 450 Nm ροπής από τον 2λιτρο TwinPower, δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορεί να το κάνει. Ειδικά όταν μιλάμε για Η.Π.Α., όπου το Type R δεν αποδίδει 320 ίππους, αλλά επίσης 306 (απαράλλαχτη η ροπή των 400 Nm).

Δείτε επίσης: Τούμπαρε με το που αγόρασε το νέο MINI GP (+video)

Θεωρητικά, το GP «καθαρίζει» στην ευθεία: 5,2 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα ανακοινώνουν οι Άγγλοι, 5,7 δλ. οι Ιάπωνες. Στην τελική το «Τάπερ» περνά μπροστά, με 272 χλμ./ώρα αντί 265. Στην πραγματικότητα, το MINI είναι ακόμα ταχύτερο. 5,1 δλ. χρειάστηκε για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα, αντί 5,7 του Civic. Στο 400άρι το προβάδισμα των 0,6 δλ. διατηρείται, με 13,2 δλ. αντί 13,8. Αντίστοιχη διαφορά και στην ταχύτητα εξόδου, με 174,6 χλμ./ώρα έναντι 166,7. Αγγλία-Ιαπωνία σημειώσατε «άσο» και στα φρένα, με 32 μέτρα για το 100-0, αντί 32,6. Το Type R επικρατεί στη μέγιστη πλευρική επιτάχυνση, φτάνοντας τα 1,03 g στο skidpad (0,99 το GP).

Στο ίσωμα, λοιπόν, το ελαφρύτερο και αυτόματο GP είναι ταχύτερο από το πεντάθυρο και πενταθέσιο Type R. Τι γίνεται στις στροφές, όμως; Εκεί όπου πραγματικά αναδεικνύονται οι χάρες ενός hot hatch και αντλεί τη μέγιστη απόλαυση ο οδηγός.

Δείτε επίσης: Πόσα άλογα βγάζει στο δυναμόμετρο το Type R; (+video)

Σε αυτές τις συνθήκες, το Honda δεν «βλέπει» καν το MINI. Αυτό ισχυρίζεται ο δοκιμαστής, ο οποίος εκθειάζει την ομοιογένεια, τη συμμετοχικότητα, το κράτημα και την ευελιξία πλαισίου και ανάρτησης στο ιαπωνικό «όπλο». Στο βρετανικό αντίθετα, παίρνουν χαμηλό βαθμό ο τρόπος παροχής της ισχύος, η απόσβεση της ανάρτησης, η μονοδιάσταση συμπεριφορά και η εν γένει σκληρότητα του αυτοκινήτου. Κοινώς, συγκριτικά με το Type R, το GP -μεταξύ άλλων- είναι «κούτσουρο» και δυσκολεύεται να κατεβάσει τα άλογα στο δρόμο.

 

 

Get it on Google Play Download on the App Store