Πόσα άλογα κρατάει μια Mustang 34 χρόνων; (+video)

Η απώλεια ισχύος είναι ένας από τους πιο συνήθεις και λογικούς εχθρούς ενός παλιού αυτοκινήτου. Απολύτως λογικό στο πέρας των ετών, να «δραπετεύουν» άλογα από το μηχανόστασιο. Ή, στην περίπτωση της Mustang, πόνυ.

Η Mustang SVO ήταν ένα ενδιαφέρον στοίχημα της Ford στα μέσα της δεκαετίας του 80. Με τις νόρμες ρύπων, του καταλύτες και την πετρελαϊκή κρίση των 70’s να σακατεύουν την απόδοση των παραδοσιακών αμερικανικών V8, οι εγχώριοι κατασκευαστές αναγκάστηκαν στην διερεύνηση του downsizing. Μικρότερα μοτέρ με υπερτροφοδότηση, που θα μπορούσαν αφενός να σταθούν στο ύψος τους ως muscle cars, αφετέρου να μην είναι «κάρα» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό και ιαπωνικό ανταγωνισμό. Οι μηχανικοί του «Μπλε Οβάλ» εξέλιξαν έναν τετρακύλινδρο τούρμπο 2.3 λίτρων για την 3η γενιά «Pony Car». Από αυτή εμπνεύστηκε η σημερινή 2.3 EcoBoost.

Δείτε ακόμα: Φθηνότερη από Toyota Corolla 1.2T η Mustang!

Το 1984 που παρουσιάστηκε η SVO (Special Vehicle Operations), ήταν ισχυρότερη από την 5.0 V8 GT, κατανάλωνε λιγότερο και ήταν ταχύτερη – αλλά και αρκετά ακριβότερη. Με 175 ίππους στις 4.400 σ.α.λ. και 280 Nm ροπής στις 3.000 σ.α.λ., η τουρμπάτη ‘Stang ήθελε 7,2 δλ. για τα 100 χλμ./ώρα από στάση και έφτανε στα 231 χλμ./ώρα τελικής. Συγκριτικά, η 5λιτρη ατμοσφαιρική απαιτούσε επιπλέον 0,3″ για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και σταμάταγε στα 225 χλμ./ώρα. Το 1986, που ήταν και η τελευταία χρονιά παραγωγής, η απόδοση της SVO έφτασε τους 200 ίππους και τα 330 Nm. Πόσα από αυτά παραμένουν σήμερα;

Διαβάστε επίσης: Πόσα άλογα κρατάει η Alfa Romeo 1.7 IE 16V; (+video)

Σχεδόν όλα! Αυτή είναι η εμφατική απάντηση που έδωσε το δυναμόμετρο, εμφανίζοντας 170,4 ίππους στους τροχούς. Μια απολύτως λογική απώλεια μετάδοσης της τάξης του 14,8%, ακόμα και για ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο. Πόσω μάλλον για ένα 35ετίας. Η ροπή μάλιστα, είναι περισσότερη από όσο ανακοίνωνε η Ford το ’86 (339 Nm, ή +4,2%)! Δείγμα ότι μάλλον οι Αμερικανοί ήταν συντηρητικοί με την κατάρτιση των επίσημων στοιχείων του αυτοκινήτου.

 

Get it on Google Play Download on the App Store