Πόσο αποτελεσματικός είναι ο Haldex του S3; (+video)

Το πρώτο Audi S3 σηματοδότησε την επανάσταση στα hot hatches. Ήταν το πρώτο τετρακίνητο και αυτό που ανέβασε ολόκληρη την κατηγορία σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να συγκρίνονται με ιαπωνικά «εργαλεία» τύπου Subaru Impreza GT Turbo και Toyota Celica GT-Four. Μέχρι τότε, το ισχυρότερο ήταν η Lancia Delta HF HPE των 190 μπροστοκίνητων ίππων (η Alfa Romeo GTV 2.0 V6 Turbo των 200 και το Fiat Coupe 20V Turbo Plus των 220 ίππων άνηκαν στην κατηγορία των κουπέ, αν και με το τελευταίο έγιναν ουκ ολίγες μάχες).

Το S3 8L ήταν το μοντέλο που έδειξε τον δρόμο πάνω από τα 200 άλογα, στρώνοντας την άσφαλτο για το Seat Leon Cupra R των 210 ίππων. Το 20βάλβιδο διαμάντι των 1.8 υπερτροφοδοτούμενων λίτρων κάτω από το καπό έχτισε ολόκληρη βιομηχανία βελτίωσης, αλλά ήταν η τετρακίνηση αυτή που επέτρεπε την αξιοποίηση των 210 (αργότερα 225) ίππων και 280 Nm ροπής. Το S3 εκτός από βολίδα στην ευθεία (0-100 χλμ./ώρα σε 6,8 δλ. και τελική 238 χλμ./ώρα), μπορούσε να μεταφέρει πολλή ταχύτητα στις στροφές χάρις στο σύστημα quattro.

Δείτε ακόμα: Το ελληνικό Audi S3 που τρελαίνει τον πλανήτη! (+video)

Βέβαια, δεν ήταν το αυθεντικό quattro με τα τρία διαφορικά. Τότε άρχισε να μπαίνουν στη ζωή μας ορολογίες όπως «Haldex» και «συνεκτικός συμπλέκτης», που έμελλε να εξελιχθούν σε παγκόσμια τάση των συστημάτων AWD (διαβάστε εδώ την διαφορά με τα συστήματα 4×4). Το σύστημα των Σουηδών δεν χρησιμοποιεί κεντρικό διαφορικό, αλλά ένα σετ πολύδισκου συμπλέκτη που στέλνει ροπή πίσω μόλις ανιχνεύσει ολίσθηση στον εμπρός άξονα. Τα οφέλη προφανή σε τριβές, φθορές, κόστος συντήρησης και κατανάλωσης, ωστόσο οι επικρίσεις αναφέρουν αυτό ακριβώς το δομικό χαρακτηριστικό: την υστέρηση λόγω του ότι εμπλέκεται αφού γλιστρήσουν οι μπροστά τροχοί. Με τα χρόνια το σύστημα γνώρισε δεκάδες αναβαθμίσεις και πλέον είναι κατά πολύ βελτιωμένο, όμως έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς στέκει σήμερα το σύστημα μετάδοσης του S3 MK1.

Διαβάστε επίσης: Πόσα άλογα κρατάει η Alfa Romeo 1.7 IE 16V; (+video)

Για το τεστ χρησιμοποιούνται ράουλα, σε επιμέρους δοκιμασίες: πόσο γρήγορα στέλνει στον πίσω άξονα και τούμπαλιν, πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μεταφέρεται η ροπή από την μια πλευρά στην άλλη, πώς μοιράζει την ισχύ διαγώνια στους τροχούς, κατά πόσο ο εγκέφαλος μπορεί να προσαρμοστεί σε συνθήκες ολίσθησης 3 τροχών, ώστε να τροφοδοτήσει τον 1 «καλό» και να ξεκολλήσει το αυτοκίνητο.

Get it on Google Play Download on the App Store