Πόσο ταχύτερη είναι η τετρακίνηση τελικά; (+video)

Εδώ και δεκαετίες μαίνεται η μάχη μεταξύ των υποστηρικτών της τετρακίνησης και αυτών της πίσω κίνησης. Από την εποχή που το Audi Quattro ισοπέδωσε τα Opel Ascona, Lancia 037 και όλο τον πισωκίνητο ανταγωνισμό στο WRC, αλλάζοντας εν τέλει το ρου των αγώνων ράλλυ, η αποτελεσματικότητα των συστημάτων τετρακίνησης κατέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσκήνιο. Οι φαν των μετόπισθεν, όμως, δεν έμειναν δίχως επιχειρήματα.

Πρώτο και κυριότερο, ο παράγοντας «fun to drive». Όσο κι αν στείλει πίσω ένα σύστημα AWD, την αγνή αίσθηση της πισωκίνησης και την άνεση στις πλαγιολισθήσεις δύσκολα θα τις προσομοιώσει. Επιπλέον, υπάρχουν και τα οδηγικά ζητήματα. Κατά το κοινώς λεγόμενο: «Ένα μπροστοκίνητο περιμένεις ότι θα βγάλει μούτρα. Ένα πισωκίνητο να κουνήσει την ουρά του. Με το τετρακίνητο δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει.» Αυτή η φαινομενική ανισορροπία και έλλειψη προβλεψιμότητας στις αντιδράσεις, αποτελεί τη διαχρονική σημαία των «πισωκίνητων», μετά τα drift. Οι «τετρακίνητοι» απαντούν με ένα απλό «ελάτε να σας δούμε στη βροχή». Ποιος έχει, τελικά, περισσότερο δίκιο;

Για να δώσει μια απάντηση, το Tyre Reviews πήρε το αυτοκίνητο που ενώνει τους δυο κόσμους και το δοκίμασε σε στεγνό και βρεγμένο. Η BMW M5, όπως και η «απέναντι» Mercedes-AMG E63, εφοδιάζεται με ένα εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης που δεν διαθέτει απλά drift mode, αλλά δύναται να απομονώσει εντελώς το εμπρός διαφορικό. Τετρακίνητο και αυθεντικό πισωκίνητο, στο ίδιο πακέτο. Το οποίο διαθέτει επίσης 625 ίππους και 750 Nm ροπής, προσφορά του 4.4 V8 twinturbo. Ποια ιδανικότερη κατασκευή για να δούμε τις διαφορές μεταξύ κατανομής της ισχύος σε όλους και μόνο σε δυο τροχούς;

Στο βρεγμένο, δεν τίθεται η παραμικρή αμφιβολία για τις μηδαμινές ελπίδες της κίνησης πίσω. Στο 2WD η M5 χρειάστηκε 8,6 δλ. για να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα, στην καλύτερή της προσπάθεια (9,2 η χειρότερη). Στο AWD Sport, που στέλνει περισσότερη ροπή πίσω, ολοκλήρωσε τη διαδικασία στα 4,1 δλ. (4,9 δλ. η χειρότερη) ενώ στο AWD έκανε ένα «ξερό» 4άρι. Σημειωτέον, στα 3,3 δλ. ανακοινώνεται από το εργοστάσιο, φυσικά στο στεγνό.

Εκεί, οι διαφορές ίσως είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικές. Με μόνο τους πίσω τροχούς στο παιχνίδι, η χειρότερη προσπάθεια ήταν στα 4,6 δλ. και η καλύτερη στα 3,8 δλ. Στο AWD S ο χρόνος πέφτει στα 3 δλ. και στο AWD κατεβαίνει αυτό το φράγμα, στα 2,9 δλ.

Αντίστοιχη εικόνα στους γύρους πίστας. Στο βρεγμένο η τετρακίνητη λειτουργία είναι ταχύτερη για πάνω από 2,2 δλ. (50,8 δλ. το AWD S, 50,7 δλ. το AWD, 53 δλ. το 2WD), ενώ στο στεγνό η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της πισωκίνητης τετρακίνησης, καθώς το AWD S ολοκληρώνει το γύρο ταχύτερα (1.09.7 αντί 1.09.8 του AWD και 1.11.4 του 2WD).

Get it on Google Play Download on the App Store