Golf R vs AMG A45 S: Η μάχη των Drift Modes (+video)

Το Ford Focus RS μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως η κληρονομιά της 3ης γενιάς του είναι ακόμα εδώ. Και θα μας απασχολεί για χρόνια ακόμα, αν κρίνουμε από την επιτυχία τόσο της Mercedes-AMG A45 S, όσο και την προοπτική αυτής για το νέο VW Golf R.

Τα δυο αυτοκίνητα όσο μοιάζουν σε φιλοσοφία, άλλο τόσο απέχουν σε δυναμική. Μπορεί αμφότερα να είναι 2λιτρα, τετρακύλινδρα, υπερτροφοδοτούμενα, αυτόματα και τετρακίνητα, όμως το κενό που τα χωρίζει στην απόδοση ξεπερνά τα 100 άλογα. Το κορυφαίο Golf αποδίδει 320 ίππους και 400 Nm, τη στιγμή που η αντίστοιχη έκδοση της A-Class φτάνει στους 421 ίππους και τα 500 Nm. Η Mercedes έχει και μια σχέση παραπάνω στο αυτόματο διπλού συμπλέκτη (8 αντί 7 του DSG), αφήνοντας μόνο τον τομέα του βάρους στο VW για να χαμογελάει (1.551 κιλά αντί 1.660).

Ανάλογες διαφορές συναντάμε και στις επιδόσεις. Εκεί που το Golf R ανακοινώνεται στα 4,8 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, η A45 S απαντά με σχεδόν 1 δλ. λιγότερο, στα 3,9 δλ. Το AMG Driver’s Pack ανεβάζει τον κόφτη στα 280 χλμ./ώρα, προσφέροντας έναν «αέρα» 30 χλμ./ώρα σε σχέση με τον περιοριστή του Βόλφσμπουργκ. Σήμερα, όμως, δεν εξετάζεται το γκάζι στην ευθεία. Ούτε οι χρόνοι πίστας. Εδώ, πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν τα Drift Modes. Η τεχνοτροπία που σύστησε το Focus RS και υιοθετήθηκε, σε προσαρμοσμένη και πιο προηγμένη εκτέλεση, μέχρι από παραδοσιακές πισωκίνητες υπερδυνάμεις, όπως οι BMW M5 και Mercedes-AMG E63.

Η A45 S δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός νυμφώνος από το «Αστέρι», αποτελώντας πηγή έμπνευσης για το Golf R. Ποιο από τα δύο «γυρνάει» καλύτερα;

Get it on Google Play Download on the App Store