Πόσα άλογα έχει χάσει BMW M5 με 658.000 χλμ.;

Είναι γεγονός πως όσο ένα μοτέρ «δουλεύει» κι ανεβάζει χιλιόμετρα στο οδόμετρό του, η απόδοσή του πέφτει σιγά, σιγά. Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι πόση ισχύς χάνει στο πέρασμα των χιλιομέτρων.

Εν αντιθέσει με το κρασί, τα αυτοκίνητα δεν γίνονται καλύτερα όσο περνάει ο χρόνος από πάνω τους, μιας και όσο «γερνάνε» τόσο περισσότερη συντήρηση θέλουν, ενώ αλλοιώνονται και τα αρχικά χαρακτηριστικά τους.

Δείτε ακόμα: BMW M5 Competition πάει με 307 χλμ./ώρα!(+video)

Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, μια BMW M5 E39, χρονολογίας 2000 αγοράστηκε σε καλή κατάσταση και πλέον ο ιδιοκτήτης της έχει κάνει συνολικά 658.000 χλμ. Έτσι λοιπόν του γεννήθηκε η απορία πόσα άλογα από τα 400 που απέδιδε από το εργοστάσιο o V8 των 5.0 λτ. να έχουν χαθεί στην πορεία των ετών. Για το λόγο αυτό βρήκε μια M5 ίδιας χρονολογίας με μόλις 125.500 χλμ. και εν συνεχεία οδηγήθηκαν και τα δυο αυτοκίνητα στο δυναμόμετρο. Επειδή όμως η BMW M5 με τα περισσότερα χλμ. ήταν ελαφρώς βελτιωμένη, με αλλαγμένη εξάτμιση και after market πρόγραμμα στον εγκέφαλο κι η άλλη Μ5 ήταν εργοστασιακή, οι μηχανικοί έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές. Για το λόγο αυτό, τοποθετήθηκε το ίδιο πρόγραμμα, ενώ αφαιρέθηκε κι ο MAF αισθητήρας αέρα (ήταν αποσυνδεδεμένος στην φορτωμένη με χλμ. Μ5).

Διαβάστε επίσης: Η BMW M5 έγινε 35 ετών και το γιορτάζει!

Έπειτα από όλες αυτές τις μηχανολογικές παρεμβάσεις αμφότερα τα μοντέλα πάτησαν τα ράουλα του δυναμόμετρου, με σκοπό να δουν την διαφορά ισχύος μεταξύ των δυο BMW. Κι επειδή οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος, η M5 με τα πολλά χιλιόμετρα, είχε χάσει μόλις 20 άλογα στους τροχούς από τη BMW με τα λιγότερα. Για την ακρίβεια η BMW με τα 658.000 χλμ., αποδίδει στον τροχό 326,6 ίππους, ενώ η έτερη M5, 346,7 άλογα.

Get it on Google Play Download on the App Store