Τα πιο ακριβά και ρυπογόνα αυτοκίνητα ηγετών

Τα τελευταία χρόνια, η αυτοκινητοβιομηχανία «χορεύει» στον ρυθμό των εκπομπών ρύπων. Μοντέλα και κινητήρες καταργούνται, καθώς αδυνατούν να ακολουθήσουν τις ολοένα αυστηρότερες νόρμες. Το Ford Focus RS  είναι το πιο πρόσφατο θύμα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο ρυπαίνουν τα αυτοκίνητα αυτών που επιβάλλουν τους νόμους;

Το περιοδικό Focus δημοσίευσε μια άκρως αποκαλυπτική λίστα, πιστοποιώντας αυτό που ξέρουμε εδώ και δεκαετίες: πως οι πολιτικοί –η πλειοψηφία τους, τουλάχιστον, μην τσουβαλιάζουμε- άλλα λέει κι άλλα κάνει. Στο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού αναφέρονται τα πιο ρυπογόνα και ακριβά αυτοκίνητα προέδρων και πρωθυπουργών, από όπου δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα.

Δείτε ακόμα: Βασιλιάς αγόρασε 139 αυτοκίνητα για τις 14 γυναίκες του

Δεδομένου ότι μιλάμε για αυτοκίνητα μεταφοράς υψηλών προσώπων, θεωρείται δεδομένη η παρουσία θωράκισης και λοιπών προστατευτικών συστημάτων, αλλά και ειδικά τροποποιημένα μοντέλα όπως η Bentley Arnage R της Βασίλισσας Ελισάβετ και το «Κτήνος» του Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι που ανεβάζει το βάρος, αυξάνοντας κατά συνέπεια την κατανάλωση και τις εκπομπές ήδη βεβαρημένων μοντέλων, όπως η Mercedes S600 που είναι το «best seller» μεταξύ των αρχηγών κρατών.

Top 5 ρυπογόνων αυτοκινήτων ηγετών

Bentley Arnage R – Βασίλισσα Ελισάβετ (Ηνωμένο Βασίλειο): 465 γρ. CO2/χλμ.

Μercedes S600 Guard – Mπόικο Μπορίσοφ (Πρωθυπουργός Βουλγαρίας), Σάνα Μιρέλα Μάριν (Πρωθυπουργός Φινλανδίας), Γιόκο Γουιντόντο (Πρόεδρος Ινδονησίας): 421 γρ.CO2/χλμ.

Mercedes S600 – Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ (Πρόεδρος Γερμανίας), Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα (Πρόεδρος Πορτογαλίας), Βασιλιάς Φίλιππος (Βέλγιο), Προκόπης Παυλόπουλος (πρώην Πρόεδρος Ελλάδας): 370,5 γρ.CO2/χλμ.

Rolls Royce Silver Wraith – Βασίλισσα Μάργκρετ (Δανία): 327 γρ.CO2/χλμ.

Lancia Thesis – Σέρτζιο Ματαρέλα, Τζουζέπε Κόντε (Πρόεδρος και Πρωθυπουργός Ιταλίας, αντίστοιχα): 323 γρ.CO2/χλμ.

Top 5 ακριβότερων αυτοκινήτων ηγετών

Bentley Arnage R – Βασίλισσα Ελισάβετ (Ηνωμένο Βασίλειο): 13.600.000 ευρώ

«Κτήνος» – Ντόναλτ Τραμπ (Πρόεδρος Η.Π.Α.): 1.300.000 ευρώ

Lexus LS600h – Σίνζο Άμπε (Πρωθυπουργός Ιαπωνίας): 630.000 ευρώ

Hongqi L5 – Ξι Ζινπινγκ (Πρόεδρος Κίνας): 590.000 ευρώ

Audi A8 L W12 – Άγκελα Μέρκελ (Πρωθυπουργός Γερμανίας): 494.017 ευρώ

 

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός πως στη λίστα εμφανίζεται το ειδικά μεταποιημένο Lexus LS600h του Ιάπωνα Πρωθυπουργό, αλλά όχι το Century του Αυτοκράτορα. To ότι ένα αυτοκίνητο του 1939 (η Rolls της Δανέζας Βασίλισσας) ρυπαίνει λιγότερο από την S600 W221, είναι επίσης απορίας άξιο. Όπως και το γεγονός πως το V8 και 7 τόνων «Κτήνος», δεν υπάρχει καν στη λίστα με τα ρυπογόνα (προφανώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του).

Επιπλέον, δεν σας γελούν τα μάτια σας. Η Bentley της Βασίλισσας κόστισε πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί, κάτι που προκαλεί τεράστια εντύπωση καθώς το «Κτήνος» (custon Cadillac) των Αμερικανών, που θεωρείται το πιο σύγχρονο και ασφαλές αυτοκίνητο ηγέτη στον πλανήτη, κοστίζει το 1/10!

Διαβάστε επίσης: Πώς κατασκευάστηκε η λιμουζίνα του Πούτιν (+video)

Στην αντίπερα όχθη, ο Τζάστιν Τριντώ (Πρωθυπουργός Καναδά) χρησιμοποιεί ένα καθημερινό Chevrolet Suburban για τις μετακινήσεις του (49.000 ευρώ), ενώ οι Ιταλοί παινεύουν το σπίτι τους και τιμούν τη Lancia, επιλέγοντας την Thesis (36.900 ευρώ). Αρκετά προσγειωμένος και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, που κινείται με την κορυφαία έκδοση του DS 7 Crossback.

Τέλος, ο μοναδικός ηγέτης που επιδεικνύει οικολογικό προφίλ είναι ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Μουν Τζάε-Μιν, με το υδρογονοκίνητο Hyundai Nexo. Επίσης, η έρευνα του Focus έγινε τον Φλεβάρη, εξ ου και η παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου αντί της Κατερίνας Σακελαροπούλου (13 Μαρτίου η αλλαγή).

 

 

 

Get it on Google Play Download on the App Store