Ταξίδι στα όνειρα με τις Alfa Giulia GTAm (+video)

Η Alfa Romeo αναβίωσε όχι ένα, αλλά δύο θρυλικά ονόματα με την Giulia. Τα γράμματα «GTA» επέστρεψαν μετά από 14 χρόνια και την 147, όμως είναι η μαγική προσθήκη του «m» που βάρεσε τα σήμαντρα της νοσταλγίας. Από το μακρινό 1971 και την αριστουργηματική Giulia είχαμε να δούμε Alfa GTAm. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να συνδέσουμε νοητά περισσότερα από 50 χρόνια διαφοράς, μεταξύ πρώτης και σημερινής κορυφαίας «Ιουλίας».

H αρχέγονη Giulia GTAm εμφανίστηκε το 1969, με σκοπό την κυριαρχία στους αγώνες πίστας και τις αναβάσεις. Το «Am» αποδίδεται στο «Alleggerita Maggiorata» (ελαφρωμένη και μεγεθυμένη), ενώ μια άλλη ερμηνεία αναφέρει το «America Maggiorata» – καμία, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από το Μιλάνο. Το βάρος κυμαινόταν μεταξύ 920-940 κιλών, έχοντας αρχικά τον αλουμινένιο κινητήρα των 1.750 κ.εκ. κάτω από το καπό και αργότερα αυτόν των 1.985 κ.εκ. (που έφτασαν στα 1.999 κ.εκ.), με διπλούς εκκεντροφόρους επικεφαλής και δυο επίσης διπλών καρμπιρατέρ, είτε Dell’Orto είτε Webber. Η συμπίεση ήταν στο 11,0:1 και η κεφαλή έφερε 2 βαλβίδες ανά κύλινδρο. Στα καλύτερά της, η απόδοση έφτανε τους 240 ίππους στις 7.500 σ.α.λ., προσδίδοντας στην Ιταλίδα αναλογία κιλών ανά ίππο στο 3,91.

Η σημερινή Giulia GTAm είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και βαρύτερη, αλλά με το ανάλογο αβαντάζ στην ισχύ. Η χωρητικότητα του κινητήρα βρίσκεται στα 2.9 λίτρα σε διάταξη V6, συνοδεία δυο τούρμπο. Μπορεί λοιπόν το βάρος να φτάνει τα 1.520 κιλά (100 λιγότερα σε σχέση με την QV), όμως οι 540 ίπποι δίνουν μόλις 2,82 κιλά ανά ίππο. Το κιβώτιο πλέον είναι 8άρι αυτόματο, αντί 5τάχυτου χειροκίνητου, ενώ το αεροδυναμικό πακέτο δεν κρύβει την δουλειά που έχει γίνει στη σήραγγα. Η νέα είναι ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ακραία εμφανισιακά. Αλλά πάντα θα έχει εικόνισμα τη μορφή, την πορεία και τον ήχο της πρώτης.

Get it on Google Play Download on the App Store