O ηδονικός ήχος της Alfa Romeo Giulia GTAm (+video)

Η Alfa Romeo αναβίωσε όχι ένα, αλλά δύο θρυλικά ονόματα με την Giulia. Τα γράμματα «GTA» επέστρεψαν μετά από 14 χρόνια και την 147, όμως είναι η μαγική προσθήκη του «m» που βάρεσε τα σήμαντρα της νοσταλγίας. Από το μακρινό 1971 και την αριστουργηματική Giulia είχαμε να δούμε Alfa GTAm. Και εκεί θα επιστρέψουμε νοητά, μέσα από το απολαυστικό video που ακολουθεί.

Δείτε ακόμα: Ο μεθυστικός ήχος της Alfa Giulia Sprint GT Veloce (+video)

H Giulia GTAm εμφανίστηκε το 1969, με σκοπό την κυριαρχία στους αγώνες πίστας και τις αναβάσεις. Το «Am» αποδίδεται στο «Alleggerita Maggiorata» (ελαφρωμένη και μεγεθυμένη), ενώ μια άλλη ερμηνεία αναφέρει το «America Maggiorata» – καμία, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από το Μιλάνο. Το βάρος κυμαινόταν μεταξύ 920-940 κιλών, έχοντας αρχικά τον αλουμινένιο κινητήρα των 1.750 κ.εκ. κάτω από το καπό και αργότερα αυτόν των 1.985 κ.εκ. (που έφτασαν στα 1.999 κ.εκ.), με διπλούς εκκεντροφόρους επικεφαλής και δυο επίσης διπλών καρμπιρατέρ, είτε Dell’Orto είτε Webber. Η συμπίεση ήταν στο 11,0:1 και η κεφαλή έφερε 2 βαλβίδες ανά κύλινδρο.

Διαβάστε επίσης: Πόσα άλογα κρατάει η Alfa Romeo 1.7 IE 16V; (+video)

Η ιπποδύναμη στην ανώτερη μορφή του ιταλικού μοτέρ, έφτανε τα 240 άλογα στις 7.500 σ.α.λ. Η «Ιουλία» που θα χαρίσει ευτυχία σε αυτιά και μάτια ευθύς αμέσως, αποδίδει 210 άλογα από τον Testa Stretta κινητήρα και είναι απαλλαγμένη από το βάρος των κανονισμών της τότε εποχής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να φτάσει στο ελάχιστο δυνατό βάρος των 800 κιλών και σε μια τελική ταχύτητα 240 χλμ./ώρα (στην εργοστασιακή μορφή, η τελική έφτανε στα 230 χλμ./ώρα). Το αυτοκίνητο συμμετέχει ανελλιπώς σε αγώνες ιστορικών και αναβάσεων από το 2000, έχοντας κερδίσει μάλιστα αντίστοιχα πρωταθλήματα.

Get it on Google Play Download on the App Store