Tesla έμεινε από φρένα και τιμόνι στην πίστα (+video)

Ο ανυπέρβλητος Colin McRae είχε δηλώσει μια φορά: «Οι ευθείες είναι για γρήγορα αυτοκίνητα. Οι στροφές για γρήγορους οδηγούς». Το απόφθεγμα σοφίας του αείμνηστου Σκωτσέζου είναι εκπληκτικά εύστοχο, κι όχι μόνο για το συσχετισμό αυτοκινήτου-οδηγού. Στις στροφές επίσης φαίνονται οι ολοκληρωμένες κατασκευές. Αυτές που δεν παραλύουν όταν χρειαστεί να φρενάρουν και να αναπτύξουν πλευρικά φορτία.

Τo Tesla Model S Plaid έχει αποδείξει την αξία του, στο ίσιωμα. Για το ταχύτερο τετράτροχο παραγωγής της Ιστορίας στο 400άρι μιλάμε, όχι απλά για γρήγορο αυτοκίνητο. Οι στροφές, όμως, και δη αυτές σε πίστα είναι τελείως διαφορετική υπόθεση. Εδώ δεν αρκεί μόνο η γαργαντουική ισχύς των 1.020 ίππων και 1.424 Nm. Το Plaid καλείται να προκαλέσει αντίρροπες στην επιτάχυνση δυνάμεις, μαζί με τη διεκπεραίωση καμπών. Εν ολίγοις, η πίστα δεν είναι «πατάω γκάζι και καθάρισα». Απαιτούνται φρένα, πλευρική πρόσφυση, αμεσότητα στο σύστημα διεύθυνσης, ευελιξία. Και το ισχυρότερο Tesla όλων των εποχών, μάλλον δεν τα διαθέτει.

Να αναγνωρίσουμε προκαταβολικά το ελαφρυντικό του τεράστιου βάρους, που ξεπερνά τους 2,1 τόνους. Με τόση μάζα, όλα γίνονται πιο δύσκολα υπό πίεση. Και όλα, πιέζονται πολύ περισσότερο. Τα φρένα, πρώτα και καλύτερα. Το σύστημα πέδησης του κορυφαίου Model S υπέφερε από υπερθέρμανση μετά από μόλις 1 γύρο. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπερθερμάνθηκε και το μοτέρ της υποβοήθησης στο τιμόνι, αφήνοντας τον οδηγό να παλεύει χωρίς βοήθεια στις στροφές! Είχε που είχε δύσκολο έργο με το «μισό» Yoke, ήρθε κι η απώλεια υποβοήθησης.

Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετώπισε, αλλά και την έλλειψη σκληροπυρηνικής ρύθμισης Track/Race σε ανάρτηση και ανάκτηση ενέργειας, ο χρόνος του 1.12.5 χαρακτηρίζεται ως αξιοπρεπής. Για αυτοκίνητο 1.000+ ίππων πάντως, το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ούτε την Toyota Supra των 340 ίππων δεν το λες και κολακευτικό.

Get it on Google Play Download on the App Store