Θραύση κάνουν τα υβριδικά στους κλέφτες

Οι τάσεις της αυτοκίνησης αλλάζουν. Το ίδιο και οι ανάγκες των αγοραστών. Μαζί τους όμως, αλλάζουν και αυτές των κλεφτών. Υβριδικά και ηλεκτρικά ζητάει η αγορά; Υβριδικά και ηλεκτρικά μπαίνουν στο μάτι της παρανομίας.

Κάπως έτσι, το Toyota C-HR αναδείχτηκε ως το αγαπημένο αυτοκίνητο των κλεφτών για τη χρονιά που μας πέρασε, στην Ολλανδία. Παρότι οι συνολικές κλοπές μειώθηκαν κατά 9,5% σε σχέση με το 2019, ελέω περιοριστικών μέτρων πανδημίας, αυτές των υβριδικών εκτινάχθηκαν κατά 69%! Εξίσου μεγάλη αύξηση παρουσίασε η προτίμηση στα αυτοκίνητα κάτω των 3 ετών, φτάνοντας το +51%. Κοντολογίς, όταν στην Ολλανδία βγαίνουν παγανιά οι κλέφτες, στοχεύουν ελαφρώς μεταχειρισμένα υβριδικά. Η εξήγηση, απλή. Τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης ανταλλακτικών θέλουν πρωτίστως τις μπαταρίες και δευτερευόντως τα ηλεκτρικά μοτέρ των υβριδικών. Όσο πιο καινούργιο, τόσο καλύτερη τιμή «πιάνει».

Συνολικά, στη χώρα της τουλίπας εκλάπησαν 599 υβριδικά αυτοκίνητα και 761 ηλικίας κάτω των 3 ετών (υβριδικά και μη). Η Toyota έκανε το «1-2» σε αμφότερες τις κατηγορίες, με τα C-HR και RAV4 (στη συντριπτική τους πλειοψηφία Hybrid) να εμφανίζονται σε 229 αναφορές της αστυνομίας. Την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, ανεξαρτήτως κινητηρίου συνόλου και ηλικίας, καταλαμβάνει το VW Golf. Όπως αναφέρουν οι Ολλανδοί, τα καινούργια και μη υβριδικά αυτοκίνητα επανακυκλοφορούν ως μεταχειρισμένα, με αλλαγμένους κωδικούς πλαισίων και κινητήρα. Τα υβριδικά είναι λιγότερο τυχερά και αποσυναρμολογούνται, για να κινήσουν τη μαύρη αγορά ανταλλακτικών εντός της Ε.Ε.

Get it on Google Play Download on the App Store