Θυμάστε το ταξί του Χάρρυ Κλυνν; (+video)

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ούτε αρκούν, για να περιγράψουν την αξεπέραστη προσωπικότητα του αείμνηστου Χάρρυ Κλυνν. Ο κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης, έχει σατιρίσει/σκιαγραφήσει το πορτραίτο του Νεοέλληνα εκατοντάδες φορές, όμως η ταινία  «Made in Greece» του Πάνου Αγγελόπουλου είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα παλιά ταξί Toyota λέγονται Corona;

Σε αυτή, φιλοξενείται ενδεχομένως η πιο καλτ σκηνή με αυτοκίνητα που έχει συμπεριληφθεί σε ελληνική ταινία, με τον θρυλικό ταξιτζή. Στα 10 λεπτά διάρκειας έχουμε μπαράζ ατάκας που έμειναν στην Ιστορία, κυνηγητό με την αστυνομία, πενταπλή και βάλε κούρσα, βομβιστές, πρώην τρόφιμους σε ψυχιατρείο, διακινητές ναρκωτικών, ιδεαλιστές στο κλίμα της εποχής, Άραβες, ακόμα και…σανίδα σερφ. Στο επίκεντρο όλων, εκτός του Χάρρυ Κλυνν πίσω από το τιμόνι, ένα ταξί. Ποιο είναι αυτό;

Δείτε ακόμα: Κυνηγητό Ford Cortina με Citroen CX (+video)

Μα, φυσικά, η Mercedes W115 220D! Έμεινε στην παραγωγή από το 1968 μέχρι το 1976, με την απόδοση να βρίσκεται στα 60 άλογα και τα 126 Nm ροπής, από τον ατμοσφαιρικό ντίζελ των 2.197 κ.εκ. H πιο μεγάλη έκδοση ήταν η 240D, με 2.399 ατμοσφαιρικά κυβικά και 72 ίππους. Η W115 μαζί με τη μεταγενέστερη W123 ήταν από τα πρώτα ντίζελ ταξί στη χώρα, καθώς μέχρι το 1981 υπήρχε σχετική απαγόρευση. Η 220D ήθελε κοντά στα 30 δλ. για να επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση, με την τελική να φτάνει στα 135 χλμ./ώρα. Κοντολογίς, μόνο γρήγορη δεν την έλεγες. Παρόλα αυτά, την ουρά της την κούναγε όπως βλέπουμε σε ένα στιγμιότυπο, αφήνοντας το κλασικό ντουμάνι από την εξάτμιση.

Διαβάστε επίσης: 0-100 με Datsun 120Y του 1978! (+video)

Fun fact: στο κλείσιμο της σκηνής, και αφού έχει σκάσει η βόμβα του Σαββόπουλου, ο Κλυνν λέει «…δεν έπαιρνα ένα Ντάτσουν να ‘ουμ’, να κάνω κι εγώ τη δουλειά μου σαν άνθρωπος». Το αυτοκίνητο που ανατινάχτηκε, ήταν όντως Datsun! Η Mercedes παραήταν ακριβή για το budget της παραγωγής, οπότε ένα ιαπωνικό μοντέλο θυσιάστηκε στη θέση της.

Get it on Google Play Download on the App Store