«Τρίδυμα» EV πόλης από Volkswagen, Cupra, Skoda

Ο Όμιλος Volkswagen θα παρουσιάσει μια… τριλογία ηλεκτρικών οχημάτων πόλης το 2025 με τα σήματα τηςVolkswagen, της Skoda και της Cupra. Τα νέα μοντέλα θα παράγονται στην Ισπανία, όπου ο γερμανικός όμιλος θα κατασκευάσει ένα νέο Gigafactory σε μια τεράστια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ξεκινώντας με τα teaser που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα EV εμφανίζονται σε απλά σκίτσα με χρώματα: μπλε για το VW, πράσινο για το Skoda και μαύρο για το Cupra. Και τα τρία από αυτά θα βασίζονται σε μια μικρότερη έκδοση της πλατφόρμας MEB, με κοινή χρήση μπαταριών και ηλεκτροκινητήρων, με παρόμοιες αναλογίες, αλλά διαφορετικές σχεδιαστικές ταυτότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές θα ξεκινούν από 20.000 ευρώ και θα φτάνουν τις 25.000 ευρώ.

Η πρόταση της Volkswagen μοιάζει αρκετά διαφορετική από το ID.Life concept και δείχνει περισσότερο σαν μικρότερο ID.3, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες φήμες για πλήρη επανασχεδιασμό. Διαθέτει φωτιζόμενη μάσκα και έμβλημα, που συνδυάζονται με τους επιθετικούς προβολείς. Άλλα πράγματα που φαίνονται κάπως στο σκίτσο είναι η στρογγυλεμένη επιφάνεια, οι τροχοί μεγάλης διαμέτρου και οι συνολικές αναλογίες που μοιάζουν με ένα σουπερμίνι hatchback.

Προχωρώντας στο σκίτσο του Cupra, είναι στην πραγματικότητα το αστικό crossover που είχε προϊδεάσει η Seat πέρυσι. Το μοντέλο έχει σπορ τάση, αν και λιγότερο ριζοσπαστικό από το concept Urban Rebel. Έρχεται με δίχρωμη οροφή, ξεχωριστή γραμμή παραθύρου και έντονους πίσω ώμους, ενώ η απόσταση από το έδαφος φαίνεται να είναι αυξημένη δίνοντάς του μια πιο περιπετειώδη εμφάνιση.

Τέλος, η λήψη της Skoda απεικονίζει επίσης ένα crossover που θα επικεντρωθεί περισσότερο στην πρακτικότητα. Αυτό έχει θόλους τροχών με πλαστική επένδυση, ευθεία γραμμή στο προφίλ και απλούστερη επιφάνεια, σύμφωνα με τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Skoda. Όπως ειπώθηκε από τον Thomas Schäfer, CEO της Skoda, το νέο EV θα διαφοροποιείται από τα «αδέρφια του».

Ο Όμιλος VW κάνει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην ιστορία της Ισπανίας

Εκτός από τα επερχόμενα μοντέλα, ο Όμιλος VW ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία ως μέρος του πρότζεκτ «Future Fast Forward». Η εν λόγω επένδυση περιγράφεται ως η μεγαλύτερη στην Ισπανία και υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Η τριάδα των EV από τις VW, Skoda και Cupra θα παράγεται σε νέες γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια Martorell και Pamplona. Το πιο σημαντικό, είναι ότι θα κατασκευαστεί μια νέα γραμμή παραγωγής στο Sagunto. Η κατασκευή θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και οι πρώτες μπαταρίες θα παραχθούν το 2026, δημιουργώντας περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. Το εργοστάσιο θα είναι επίσης ουδέτερο από εκπομπές άνθρακα, χρησιμοποιώντας πράσινη ενέργεια από ένα νέο ηλιακό πάρκο που θα κατασκευαστεί κοντά.

Ο Όμιλος VW σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι εργοστάσια μπαταριών στην Ευρώπη έως το 2030, με εργοστάσια σε Skelleftea, Σουηδία (2023), Saltzgitter, Γερμανία (2025) και Sagunto, Ισπανία (2026) να έχουν ήδη επιβεβαιωθεί

Get it on Google Play Download on the App Store