VW Golf VR6 VS Opel Astra GSi (+video)

Η δεκαετία του 90 για πολλούς φαντάζει σαν χθες, όμως οι ψυχροί αριθμοί και το γεγονός πως το ημερολόγιο δείχνει 2020 καταδεικνύουν πως βρίσκεται μακριά – 20 ολόκληρα χρόνια από το τέλος της και 30 από το έναυσμα. Σε μια εποχή που hot hatches, όπως τα VW Golf VR6 και Opel Astra GSi, ουδεμία ιδέα είχαν πού θα φτάσουν.

To VR6 κατά πολλούς θεωρείται ως το πραγματικό Golf GTI MK3. Πολύ ισχυρότερο και πιο καλοστημένο σε σχέση με το κανονικό GTI, το VR6 απέδιδε 176 ίππους και 235 Nm ροπής από τον V6 των 2.8 λίτρων, τα οποία έγιναν 2.9 στη συνέχεια ανεβάζοντας την απόδοση στους 190 ίππους και τα 245 Nm. Ένα τέτοιο μοντέλο θα παρακολουθήσουμε να συναντά το Astra GSi, με το τελευταίο να είναι μια πολύ σπάνια έκδοση της τότε βολίδας της Opel.

Δείτε ακόμα: Σας έχει λείψει το Opel Astra OPC;

Στην Ευρώπη μάθαμε το GSi ως ατμοσφαιρικό 2.0λιτρο 150 ίππων και 196 Nm ροπής, ενώ στην Ελλάδα θήτευσε με ιδιαίτερη επιτυχία ως περιπολικό της Άμεσης Δράσης. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονταν σε 8 δλ. και η τελική ταχύτητα έφτανε τα 220 χλμ./ώρα, αριθμοί που το άφηναν πίσω από το VR6 – ειδικά το 2.9 που θα δούμε στο video (7,4 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, 230 χλμ./ώρα τελικής). Όμως στη Νότιο Αφρική, δεν είχαν το δικό μας GSi.

Καταρχάς, εκεί το μοντέλο δεν λεγόταν καν Astra αλλά επέμενε στο Kadett. Δεύτερον, η πλήρης ονομασία ήταν «Kadett 200tS». Και η διαφορά δεν ήταν μόνο ονοματολογική σε σχέση με το δικό μας. Κάτω από το καπό δεν υπήρχε ο ατμοσφαιρικός CX20E, αλλά ο τούρμπο C20LET του Calibra 4×4 – σε ελαφρώς βελτιωμένη μορφή μάλιστα! Οι Νοτιοαφρικανοί, λοιπόν, είχαν στη διάθεσή τους ένα 5θυρο μικρομεσαίο 217 ίππων και 300 Nm ροπής. Σε αντίθεση με το Calibra και το Vectra B Turbo, όμως, η ισχύς δεν έφτανε σε όλους τους τροχούς αλλά μόνο στους μπροστά.

Κατά συνέπεια, φαινόμενα όπως το σπινάρισμα και torgue steering ήταν στο καθημερινό πρόγραμμα, κρατώντας το 200tS στα 7,6 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα. Όταν ξεπερνούσε τα προβλήματα πρόσφυσης, το τουρμπισμένο Kadett (Astra καλύτερα, για να μην μπερδευόμαστε) έφτανε στα 240 χλμ./ώρα τελικής.

Διαβάστε επίσης: O διαχρονικός (αερο)δυναμισμός του Opel Calibra

Το τοπικό Cars.co.za αποφάσισε να γυρίσει το χρόνο πίσω, σε ένα video γεμάτο 90’s και νοσταλγία.

Get it on Google Play Download on the App Store