VW ID.3 έγινε παρανάλωμα του πυρός (+video)

Οι ανησυχίες για τη χρήση των ηλεκτρικών φουντώνουν, σε ανάλογο βαθμό με τις φλόγες που «κατάπιαν» ένα VW ID.3 και παραλίγο να εγκλωβίσουν μια μητέρα με το 3χρονο παιδί της.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην ολλανδική πόλη Γκρόνιγκεν και λίγο έλειψε να απειλήσει σπίτια, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην καρδιά κατοικημένης περιοχής. Όπως ανέφερε η ιδιοκτήτρια του ηλεκτρικού VW, είχε αφήσει το αυτοκίνητο να φορτίζει αποβραδίς. Το πρωί κατευθύνθηκε σε αυτό, το ξεκλείδωσε και έβαλε στο παιδικό κάθισμα το μπόμπιρα. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Τα προβλήματα ξεκίνησαν τη στιγμή που αφαίρεσε το καλώδιο από τον φορτιστή. Σύμφωνα με τη μαρτυρία τόσο της γυναίκας, όσο και περιοίκων, με το που βγήκε το βύσμα από την υποδοχή ξέσπασε φωτιά στο ID.3. Μάλιστα ήταν τόσο έντονη, ώστε εξαπλώθηκε μέσα σε μόλις 20 δλ.!

Η κάτοχος, ευτυχώς, πρόλαβε να βγάλει το παιδί έγκαιρα δίχως να τραυματιστεί κανείς. Στιγμές αργότερα άρχισαν να ακούγονται εκρήξεις, με τους αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες να μετρούν τουλάχιστον 5 «μπαμ» (από τις μπαταρίες και τον ηλεκτροκινητήρα πιθανότατα). Η πυροσβεστική έσπευσε στο σημείο, περιορίζοντας τις φλόγες στο σημείο και αποτρέποντάς τες από το να επεκταθούν σε παρακείμενα δέντρα. Το ID.3 καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ δεν γλίτωσε  ένα Nissan Leaf που ήταν παρκαρισμένο από πίσω, αν και σε αυτό οι ζημιές περιορίστηκαν στο εμπρός μέρος.

Ο απόηχος του συμβάντος βρήκε την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας να υπογραμμίζει τους προβληματισμούς, σχετικά με την ασφάλεια που παρέχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάποιες προτάσεις κάνουν λόγο ακόμα και για τοποθέτηση σημείων φόρτισης αποκλειστικά κοντά σε πυροσβεστικούς σταθμούς ή κρουνούς! Ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε περιοχές της Βαυαρίας, όπου απαγορεύεται η στάθμευση ηλεκτρικών οχημάτων σε υπόγεια πάρκινγκ. H VW, τέλος, αρκέστηκε στο να δηλώσει πως ερευνά τα αίτια πίσω από την εκδήλωση της φωτιάς.

Get it on Google Play Download on the App Store