Ανελέητο κυνήγι Mini Cooper σε Alfa GTA (+video)

Η γνωστή ρήση αναφέρει πως το μέγεθος δεν μετράει και χρησιμοποιείται σε πολλές, διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας. Από τις πιο εύστοχες εφαρμογές, στο χώρο της αυτοκίνησης. Απόλυτος πρεσβευτής αυτού του δόγματος, το θρυλικό, κλασικό Mini Cooper.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι τo ταχύτερο MINI παραγωγής!

Η ευφυής δημιουργία του Αλέξανδρου Ισιγόνη, που χώρεσε 4 επιβάτες σε κάτι παραπάνω από 3 μέτρα μήκους και δίδαξε χωροταξία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μια δημιουργία που εκτός της εκμετάλλευσης χώρων, παρέδωσε σεμινάρια στησίματος και αξιοποίησης ισχύος κατακτώντας 13 νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, μεταξύ των οποίων στο Ακρόπολις (1967) και 3 φορές στο Μόντε Κάρλο (1964, 1965, 1967). Η ασύγκριτη ευελιξία και έφεση στις αλλαγές κατεύθυνσης, μαζί με το πολύ μικρό βάρος, έδιναν στο Cooper τη δυνατότητα να περνάει από παντού «αέρα», σκορπώντας τον τρόμο σε αυτοκίνητα με τριπλάσια και τετραπλάσια ισχύ.

Ακόμα και στις πίστες, που οι μεγάλες ευθείες και τα πατημένα κομμάτια άμβλυναν τα ατού του, το «Κουπεράκι» μπορούσε να κολλήσει προφυλακτήρα σε πανίσχυρες κατασκευές. Ενδεικτικό του χάσματος που χώριζε τα Mini από τον ανταγωνισμό σε ράλλυ και πίστες, είναι το γεγονός πως ο κυβισμός ποίκιλλε μεταξύ 997 και 1.275 κ.εκ., με την ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 55 και 77 ίππων. Οι ανταγωνιστές; Με κινητήρες 1.6-2.0, 2.5, 3.0 και παραπάνω λίτρων, με 200-300+ ίππους! Ας δούμε την Alfa Romeo Giulia 1600 GTA.

Δείτε ακόμα: Καινούργια Alfa Romeo Giulia GT Junior με 518 HP!

Από τα πλέον θρυλικά αγωνιστικά της δεκαετίας του 60, με 170 ίππους από τον κινητήρα των 1.570 κ.εκ. και αναρίθμητες επιτυχίες στο παλμαρέ της. Με βάρος 760 κιλά ήταν πανάλαφρη, αλλά και πάλι 100+ κιλά βαρύτερη σε σχέση με το «πουπουλένιο» Cooper S των 645 κιλών. Η ιπποδύναμη συγκρίνεται μόνο επί χάρτου, εμφανίζοντας μια διαφορά της τάξης των 93 ίππων. Επίσης στα χαρτιά, η GTA ήθελε λιγότερο από 7 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και ξεπερνούσε τα 220 χλμ./ώρα τελικής. Τα αντίστοιχα νούμερα του Mini; 10,9 δλ. και 170 χλμ./ώρα. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα ήταν και παραμένουν εντελώς διαφορετικά.

Διαβάστε επίσης: Κυνηγητό Ford Cortina με Citroen CX (+video)

Κάθε χρόνο, στο φεστιβάλ του Goodwood διοργανώνεται ένας αγώνας ιστορικών που προσφέρει τόσο θέαμα, ώστε κάνει ακόμα και το πρωτάθλημα της F1 να ζηλεύει. Σε αυτό το event, Mini Cooper και Alfa Romeo GTA συναντιούνται πολύ συχνά. Όπως στο video που θα παρακολουθήσουμε. Το αγγλικό αυτοκινητάκι κυριολεκτικά βγάζει την ψυχή της Ιταλίδας ντίβας, όντας συνεχώς κολλημένο στα οπίσθιά της. Το Mini περνάει από παντού «τέζα», γλιστρώντας με τα τέσσερα και τον οδηγό του να ξεχνάει τι είναι το φρένο. Σε πολλές περιπτώσεις έρχεται δίπλα στην Alfa, το πολυπόθητο προσπέρασμα πραγματοποιείται στο 7.20, όμως τα άλογα και οι ευθείες κυριολεκτικά σώζουν την GTA από τις ορέξεις του Cooper S.

Get it on Google Play Download on the App Store